Procesijom s kipom svetoga Nikole Tavelića danas je u Tomislavgradu započela središnja proslava Dana svetoga Nikole Tavelića, a potom je na vanjskome oltaru duvanjske spomen bazilike, koja je posvećena prvome kanoniziranome svecu – sv. Nikoli Taveliću, slavljena koncelebrirana misa koju je predvodio mons. Ratko Perić.

Na početku mise župnik fra Slaven Brekalo je u ime samostanske zajednice pozdravio domaće vjernike i one pristigle iz drugih krajeva te kazao da, iako ranije najavljen, središnju misu zbog spriječenosti nije mogao predvoditi mons. Bože Radoš, biskup varaždinski.

U homiliji je biskup Perić govorio o životu, djelovanju te beatifikaciji i kanonizaciji prvoga hrvatskog sveca, kazavši da se na beatifikaciju sv. Nikole Tavelića čekalo 500 godina, a na kanonizaciju više od 80 godina. Napomenuo je da se Crkva u ovim slučajevima drži čvrsto svojih uspostavljenih pravila kako se beatificira i kanonizira i da joj se u tim slučajevima nikada ne žuri, jer se “utvrđuje istinitost s obzirom na čudo”.

Veličina sveca i svjedoka vjere poput, sv. Nikole i ostale trojice njegovih sudrugova mučenika stradalih u Jeruzalemu, je u tome što „pružaju ruku oproštenja i u trenutcima dok ih neprijatelji udaraju“. „Svetima ih proglašavamo kako bi ih još više štovali“, kazao je, među ostalim biskup Perić, izrazivši zadovoljstvo što su franjevci u Duvnu započeli s vanjskom proslavom ovoga sveca, iskazujući liturgijsko poštovanje i čast sv. Nikoli uz prethodnu devetnicu.

Također, otac biskup je u propovijedi vjernike pozvao na kreposan život (posebno na krepost jakosti) istaknuvši da „nismo od ovoga svijeta“ i da se Crkva protivi svemu onomu što je protuprirodno – ubojstvu nerođene djece, eutanaziji…

Po završetku sv. mise, duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić je također pozdravio nazočne vjernike, oca biskupa, provincijala fra Miljenka Šteku i ostale svećenike koje su sudjelovali u ovoj svetoj misi. Svima je čestitao današnju svetkovinu te ujedno svima zahvalo koji su doprinijeli da nam Dani sv. Nikoli Tavelića budu svečani i dostojanstveni.

 – Dani svetoga Nikole Tavelića su duhovna i kulturna manifestacija. Zbog pandemije koronavirusa ove godine bili su samo duhovni dani. Prvi put sam osjetio koliko ti kulturni dani znače za naš duvanjski kraj. Bez Dana sv. Nikole Tavelića teško je zamisliti kulturni razvoj ovoga kraja. Nažalost tek kad nešto ili nekoga izgubimo onda shvatimo što smo i koga imali.

Imam potrebu zahvaliti svima koji su organizirali Dane sv. Nikole Tavelića u zadnjih 30-ak i više godina – od fra Gabrijela Mioča do predstavnike naše Općine. Ove godine smo mnogo toga planirali: nastup Klapa sv. Juraj, promociju monumentalne knjige „Duvno u hrvatskoj književnosti“ Sslobodana Prosperova Novaka, monografiju duvanjskoga praslona, ali i druge  kulturne sadržaje. Nadamo se da će sve to uskoro biti. Ali, bilo bi pravilno uvijek reći „Ako Bog da“. Možeš ti planirati i organizirati, a bit će onako kako je Bog odredio. U našem životu nepredvidivost je jedino sigurno – zato s Gospodinom vodimo i planirajmo svoj život, zaključio je fra Sretan zahvalivši svim koji se trude za opće dobro svoga naroda.

Na koncu dodajmo da je i ove godine središnje liturgijsko slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao veliki župni zbor sv. Nikole Tavelića.

FOTO i Video pogledajte OVDJE

Z.S./Tomislavcity