Mještani buškoblatskog i zavelimskoga kraja jugozapadnog dijela Općine Tomislavgrad te predstavnici zavičajnih i ekoloških udruga izrazili su zabrinutost informacijama o najavljenoj gradnji vjetroelektrana na području Vinice i Korita.

Uništavanje resursa

U pismu upućenom općinskim i županijskim vlastima naveli su kako su dobili informacije da se obuhvat najavljene vjetroelektrane sastoji od dvije bliske površine (dio Liskovača i dio Vinica) ukupne površine 10,5 km2, a predviđena snaga je 118 MW.

''Posebno nas žalosti i zabrinjava bešćutni pristup općinskih vijećnika Općine Tomislavgrad od kojih smo očekivali zaštitu naroda kojeg predstavljaju i općeg interesa, a koji su unatoč razumnim očekivanjima stanovništva podržali odluku o prenamjeni prostora predviđenog za gradnju i dodjelu koncesije bez ikakvih najava, i bez ikakvih konzultacija s lokalnim stanovništvom i njihovim predstavnicima.

Šokirani smo i prijedlogom o davanju koncesije na velikom području naših sela bez znanja dopuštenja stanovnika, pogotovo jer se radi o području koje se nalazi u neposrednoj blizini više naselja i samih kuća. I ranije smo snažno upozoravali kako bi gradnja vjetroelektrana na području Zavelima i buškojezerskih sela trajno i nepovratno uništila naše najvrijednije resurse i netaknutu prirodu te kako vjetroelektrane nemaju gotovo pa nikakav pozitivni učinak na lokalnu sredinu. Naše planine obiluju bogatom florom i faunom, brojnim izvorima vode i jamama i pećinama, a predstavljaju i velika staništa divljih životinja i ugroženih ptičjih vrsta'', stoji u pismu.

Opustjela naselja

Mještani navode kako bi vjetroelektrane devastirale krajolik, a visina stupova bi snažno narušila estetski izgled okoliša.

''Gotovo nemoguće bi bilo razvijati ikakve planove i ideje o razvoju ruralnog i izletničkog turizma kojima brojni stanovnici već razmišljaju, a ne bi bila moguća niti bilo kakva druga gospodarska aktivnost idućih nekoliko desetljeća. Umjesto strateškog pozicioniranja buškoblatskog kraja kao najvećeg turističkog potencijala koji će privlačiti i okupljati, ovime se sa svih strana pozicioniraju vjetrenjače koje rastjeruju i trajno uništavaju svaku perspektivu života na ovim područjima. Podržavamo svaki razvoj, ali priča s vjetroelektranama nas vodi u jednu drugu neprihvatljivu krajnost u kojoj naša općina postaje tek jedan veliki vjetropark, s posljedicom da u našem kraju ostanu samo velike čevrtaljke s opustjelim naseljima'', navedeno je.

Kažu kako zbog ovog i ''očiglednih štetnih učinaka najavljene investicije'' zahtijevaju ''jasne i žurne odgovore nadležnih u općini Tomislavgrad i Hercegbosanskoj županiji na naša pitanja najavljenoj gradnji vjetroelektrana''.

Sulude ideje

''Posebno nas zanima zbog čega se informacije taje javnosti i zbog čega se sudbonosne odluke o našem kraju donose bez ikakvog znanja i sudjelovanja lokalnog stanovništva?  Budući je u tijeku izrada prostornog plana općine Tomislavgrad tražimo da se planinski masiv Zavelim označi kao prostor posebnog prirodnog značaja i obilježja, te da se ova područja izuzmu od svakog drugog oblika daljnjeg energetskog iscrpljivanja, jer je izgradnjom hidroakumulacije Buško jezero ovaj kraj već pretrpio ogromnu ekološku i svaku drugu štetu dajući svoj doprinos široj zajednici u RH i BH, a financijski najviše općini Tomislavgrad, te je svako daljnje narušavanje ekološke ravnoteže na ovim područjima potpuno neprihvatljivo.

Na kraju, odlučno ponavljamo još jednom, stanovnici okolnih sela neće dopustiti nikakvo devastiranje prirode i okoliša te će se svim legalnim sredstvima čvrsto boriti za zaštitu našeg kraja. Na sastanku kojeg smo održali 2. prosinca 2023. godine u Vinici jednoglasno je usvojen zaključak svih okupljenih o dostavi ovog pisma, u kojem tražimo konkretne odgovore i jamstva o odustajanju od gradnje VE u našem kraju.

Molimo žurno očitovanje i povratnu informaciju do našeg sljedećeg sastanka koji će se održati 5. prosinca 2023. godine, na kojem planiramo utvrditi daljnje korake i principe javnog komuniciranja ove teme te usvojiti plan konkretnih mjera i aktivnosti kojima ćemo se suprotstavljati oživljavanju ove sulude ideje koja ima za cilj potpunu devastaciju u uništenje našeg kraja'', stoji u pismu.

Na kraju se navodi kako je ''krajnje neodgovorni pristup izabranih predstavnika u tijelima vlasti ovome egzistencijalnom problemu nešto što je neshvatljivo i neoprostivo''.

''U svakom slučaju jamčimo da ćemo, u skladu sa zakonskim i drugim propisima, koristiti sva sredstva na raspolaganju kako bismo zaštitili budućnost ovog kraja, kad već to nisu napravili oni kojima je to jedina dužnost'', zaključuje se u pismu.

Bljesak.info