Pripadnici kosovske specijalne policije ROSU jutros su oko 5 sati upali u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, u kojem živi većinom srpsko stanovništvo, i uhapsili četvoricu Srba.

U gradu su se oko pet sati čule sirene za uzbunu koje još uvijek odjekuju, a na ulici je velik broj građana. Čuli su se i pucnjevi.

Tko su četvorica uhapšenih Srba?

Među četvoricom uhapšenih su dva policajca kosovske policije, Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević.

Uhapšeni pripadnik KPS-a Nedeljko Spasojević, kako javlja Blic, istražni je policajac i do sada nije dovođen u vezu s bilo kakvom istragom Ivanovića. Drugi policajac Dragiša Marković već je jednom priveden u okviru istrage ubojstva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića koju provode albanske vlasti na Kosovu.

Marković je s kolegom Žarkom Jankovićem 10. veljače priveden, a kosovske vlasti su tada obrazložile privođenje “sumnjom da su uzeli čahuru s lica mjesta na kojem je ubijen Oliver Ivanović”. Marković je tada bio suspendiran, ali ubrzo i vraćen na posao.

Jutros uhapšeni Aleksandar Ćurčić i Marko Rošić poznati su stanovnicima Kosovske Mitrovice, javlja Blic. Rošića prepoznaju kao navijača Partizana, dok Ćurčića Mitrovčani pamte kao jednog iz skupine "čuvara mosta", povezane sa Strankom srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana, koja je imala neformalnu vlast na Kosovu.

Uhićeni nisu međusobno povezani?

Srpski mediji pišu da ne postoji veza između uhićenih koji su odvedeni u južni dio Kosovske Mitrovice. Kosovski specijalci, prema svemu sudeći, namjeravali su uhititi i potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića. Upali su u njegovu zgradu, no ondje ga nisu pronašli.

Jutrošnja akcija pripadnika ROSU-a trajala je oko sat vremena. Prema posljednjim informacijama koje je objavio Blic, jedinica ROSU-a u međuvremenu se povukla sa sjevera Kosova.

"Upali su oko pola šest jutros s dugim cijevima i mog Dragišu bukvalno izvukli iz kreveta. Bacili su ga na pod dnevne sobe i na lošem srpskom jeziku rekli da stavi ruke na leđa. Vikali su mi na albanskom šuj, šuj (šuti) i sproveli me do sobe, a Dragišu su držali na podu s puškama uperenim ka njegovoj glavi", ispričala je Slavica Marković, supruga uhapšenog policajca za Blic. Kosovskih policajaca je bilo, kaže, desetak, a upali su oko 5:30.