Miloš Vukašinović, državni službenik u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i kadar SDS-a, imenovan je za novog šefa Misije pri UN-u u New Yaorku, saznaju “Nezavisne novine”.

Samo postavljenje na čelnu poziciju jedne od najznačajnijih diplomatskih destinacija u svijetu dogodilo se u svjetlu urgentnih upozorenja sada već odlazeće veleposlanice Mirsade Čolaković da je Misija pred zatvaranjem zbog divljanja dolara, no sama ova promjena nema veze s “discipliniranjem” Čolakovićeve, budući da joj je isticao mandat.

Prema saznanjima “Nezavisnih novina”, Predsjedništvo BiH na sjednici u četvrtak popunilo je približno dvadesetak destinacija, od kojih i neke ključne. Tako je za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi, umjesto razriješenog Miloša Price, imenovana Lucija Ljubić-Lepine, kćerka Bože Ljubića, nekadašnjeg lidera HDZ 1990, a trenutno jednog od vodećih ljudi Hrvatskog narodnog sabora (HNS). BiH je i u Berlinu (Njemačka) dobila novog veleposlanika, gdje je umjesto razriješenog Edina Dilberovića postavljen Željko Janjetović, dosadašnji veleposlanik u Budimpešti.

Umjesto Janjetovića put Budimpešte će Aleksandar Dragičević, dosadašnji veleposlanik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Kadrovska križaljka u trokutu država i destinacija uklopljena je imenovanjem Zorana Miličevića za novog veleposlanika u UAE.

Mustafa Mujezinović, godinama “samozatajni” veleposlanik u Londonu (SDA), čiji su rezultati rada potpuna nepoznanica, konačno je razriješen s ove dužnosti, a na njegovo mjesto za veleposlanika u ovom megapolisu imenovan je Branko Nešković.

Interesantno je i imenovanje Harisa Lukovca za novog veleposlanika u Jordanu, u kojem je do sada obnašao dužnost ministra-savjetnika u Veleposlanstvu. Inače, Lukovac je dugo godina bio “alfa i omega” u sjedištu MVP-a gdje je radio kao pomoćnik ministra za opće poslove i bliski suradnik Harisa Silajdžića i tadašnjeg ministra Svena Alkalaja. Široj javnosti je poznat i po interesu SIPA za njegove aktivnosti, ali i kao nekadašnji pripadnik AID-a i šef osiguranja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je i Harisa Bašića za novog veleposlanika u Danskoj, umjesto razriješenog Kemala Muftića, kao i Sinana Halimovića za novog šefa Misije pri OSCE-u u Beču.

Bivši šef ove misije, Tomislav Leko, postavljen je za novog veleposlanika u bh. veleposlanstvu u Beču, umjesto razriješene Tanje Milašinović.

Također, imenovani su i Vesna Čužić za novu veleposlanicu u Švedskoj, kao i Zvonko Mišković na mjesto generalnog konzula u Stutgartu, odakle je razriješen Dragan Dragić.

Lepa Babić, državna službenica u MVP-u i nekadašnja glasnogovornica Ministarstva, nova je bh. veleposlanica u Makedoniji, dok je Predrag Grgić imenovan za veleposlanika u sjedištu at large.

“Nezavisne novine” su u petak objavile da je umjesto Igora Davidovića, kojem je isticao mandat, za novu šeficu iznimno značajne Misije pri EU u Bruxellesu postavljena Lidija Topić, kadar HDZ-a. Inače, Topić je i ranije obnašala ovu funkciju, ali ju je svojevremeno smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH.

Osim ovih imenovanja, Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dužnosti je razriješilo i Hrvoja Kantu (Istanbul), Ibrahima Efendića (Tripoli), kao i Jadranku Negodić (Washington), koju bi trebala zamijeniti Bisera Turković, dok je prihvaćena ostavka Ranka Škrbića na mjesto veleposlanika u Srbiji.