Novi izbornik BiH nogometne reprezentacije je bugarski trener Ivaylo Petev, koji je od 17. prosinca 2014. do 27. rujna 2016. godine bio prvi strateg reprezentacije Bugarske.

Igračka i trenerska karijera

Petev je rođen 9. srpnja 1975. godine u Loveču. U tamošnjem Liteksu počeo je igračku karijeru u kojoj je u domovini još nastupao za Olimpik Teteven, Spartak 1918, Černo More, Rodopu Smolian, Dunav Ruse i Marek Dupnitsu. Sa 32 godine je otišao u inozemsto, u grčku Trikalu, nakon čega se vratio u bugarski Liubimets, a u Etaru 1924 je završio igračku karijeru. 

Trenersku karijeru, kao trener-igrač, počeo je u Liubimetsu, a onda ga je za trenera izabrao kontroverzni Kiril Domuščijev - bugarski poduzetnik i vlasnik Ludogoreca. Pod vodstvom Peteva Ludogorec je 2011. godine prvo izborio plasman među prvoligaše, a onda je u iduće dvije sezone osvajao titulu.

Prvi izlazak u Europu, u drugom pretkolu Lige prvaka 2012. godine, Petev i Ludogorec su završili u Maksimiru.

"Uz jako puno sreće u obje utakmice Dinamo je eliminirao Bugare koji su primili pogotke u sudačkoj naknadi i u Razgradu i u Zagrebu, gdje je Domagoj Vida u 98. minuti ostavio ih bez nastavka natjecanja", podsjeća Goal.

Alfa i omega Dinama Zdravko Mamić je od tih susreta počeo izuzetno cijeniti Peteva čije se ime pojavljivalo u kombinacijama kad bi Dinamo tražio trenera - prvo nakon smjene Krune Jurčića u ljeto 2013., a onda i kad je Zoran Mamić otišao u Saudijsku Arabiju – 2016. godine.

Na novi angažman nije dugo čekao - doveo ga je ciparski AEL Limasol, s kojim je radio odličan posao i umalo osvojio titulu. Završili su drugi na tabeli, s istim brojem bodova kao i prvak APOEL, čime su izborili nastup u trećem pretkolu Lige prvaka u dijelu žrijeba za neprvake. Tu su u prvoj utakmici uspjeli pobijediti Zenit (1:0), ali u Sankt Peterburgu su potopljeni s 3:0. Ta eliminacija ih je odvela u play-off Lige Europe, gdje nisu imali sreće sa žrijebom - naletjeli su na Tottenham i ispali s ukupnih 5:1.

Na klupi Bugara 13 utakmica

Krajem 2014. Petev je prihvatio poziv Nogometnog saveza Bugarske i postaje izbornik. Doveli su ga da pokuša spasiti što se može jer Bugarska je u kvalifikacijskoj grupi neposredno prije toga remizirala s Maltom, što je bila kap koja je prelila čašu. 

U prvoj utakmici s Petevom na klupi Bugari su do 84. minute vodili protiv Italije koja je uspjela odnijeti bod iz Sofije. Ukupno, Petev je u 13 utakmica pet puta pobijedio uz dva remija i šest poraza, među kojima i onaj Hrvatske u Maksimiru.  

Kasnije je vodio zagrebački Dinamo, ciparsku Omoniju iz Nikozije, saudijski Kadisijah i poljsku Jagieloniju. Od 31. srpnja ove godine je slobodan trener. 

Najkraći angažman

Petev je jedan od rijetkih trenera koji se mogu pohvaliti angažmanom u klubu u trajanju od jednog dana. Levski iz Sofije angažirao ga je 8. listopada 2013. godine, što se nije svidjelo navijačima (zbog njegovih ranijih izjava).  
Upali su na press-konferenciju i skinuli mu dres Levskog, a Petev je dan kasnije podnio ostavku...