Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je listu država koje izvoze najviše nogometaša. Brazil je očekivano vodeći, a Srbija i Hrvatska su vrlo visoko u poretku, praktički u samom vrhu.

Čak 1236 nogometaša iz Brazila u ovoj je godini igralo u inozemstvu, no s obzirom na ukupnu populaciju - Brazil broji gotovo 210 milijuna stanovnika - to i nije neki preveliki problem za kvalitetu tamošnje lige. Najviše je Brazilaca završilo u Portugalu, to im je 'najbliža' destinacija prije svega zbog jezika, tu se 'privikavaju' na europski nogomet i - idu dalje, piše Tportal.hr.

Drugi najveći 'izvoznik' nogometaša je Francuska, njih čak 821 igra izvan domovine, a najviše ih je 'preko Kanala', u Engleskoj.

Iza Francuza su Argentinci, njih 760 odlučilo se sreću potražiti izvan domovine, a najviše ih za kruh zarađuje u susjednom im Čileu. Iza 'gauča' su Srbi, njih je 465 izbjeglo iz 'otadžbine', a kakvo je stanje u tamošnjem nogometu govori podatak da ih je najviše sreću pronašlo u - Bosni i Hercegovini.

Hrvatska je pak za bh. nogometaša 'obećana zemlja', jer je najviše nogometaša iz BiH baš hrvatske klubove izabralo za nastavak karijere.

Srbima 'u leđa' gledaju Englezi i Španjolci. Engleza je u inozemstvu 413, najviše u Škotskoj (koja za njih i nije neko inozemstvo!), dok 361 Španjolac 'glumi' nogometnog gastarbajtera, od toga najviše u - Engleskoj.

Sedmu poziciju dijele dvije nogometne velesile - Hrvatska i Njemačka - svaka s po 346 nogometaša u inozemstvu. Najviše hrvatskih nogometaša može se pronaći po Sloveniji, dok njemački 'španeri' najradije krenu put - Turske!

U TOP 10 najvećih svjetskih nogometnih izvoznika našle su se još Kolumbija i Urugvaj, a iza njih su Nigerija, Portugal, Nizozemska, Gana, Belgija, Senegal...

Bosna i Hercegovina je na 21. mjestu CIES liste, sa 132 nogometaša koji igraju u stranim klubovima - ponajviše dakle u Hrvatskoj.

Od ostalih zemalja iz regije, Slovenija je na 35. mjestu sa 105 nogometaša, kojih je najviše u Italiji, Crna Gora na 42. poziciji s 83 profesionalca izvan domovine, a najviše njih igra u Srbiji, dok je Makedonija 46. po broju igrača u inozemstvu (77), koji najčešće idu igrati u susjednoj Albaniji.