Uoči početka Europskog prvenstva u Francuskoj puno smo puta znali čuti izjavu: 'bitno je proći skupinu'. To bi vrijedilo i dalje da nije došlo do promjene formata natjecanja. Umjesto 16 sada su na Euru 24 reprezentacije, što znači da imamo dodatnu fazu natjecanja - osminu finala.

Iz skupina (njih 6) u osminu finala prolazi 16 od 24 reprezentacije. U osminu finala odlaze pobjednici skupina, drugoplasirane reprezentacije i četiri najbolja trećeplasirana. Cilj 'vatrenih' ne treba stoga biti samo prolaz skupine, nego što bolji plasman u skupini.

Ako budemo prvi u skupini igrat ćemo s najboljom trećeplasiranom reprezentacijom iz skupina B, E ili F. Gledajući rezultate prvog kola igrali bi s Rusijom, Portugalom ili Švedskom. Ukoliko budemo drugi ići ćemo sigurno na pobjednika skupine, točnije skupine E - trenutno Italiju, prenio je Gol hr.

Budemo li treći, što je jako malo vjerojatno s obzirom na pobjedu protiv Turske, put nam se dodatno otežava. Igrali bi tada protiv pobjednika skupine A ili B, a to znači domaćin Francuska ili vjerojatno Engleska.

Bez obzira na to što neki stručnjaci tvrde da ovaj sustav nije najpravedniji, posljednje dvije utakmice treba shvatiti kao kvalifikacije za nokaut fazu.