Oko pet tisuća Arapa i Židova zajedno je prosvjedovali u subotu navečer u Tel Avivu. Marširali su ulicama najvećeg izraelskog grada noseći palestinske i izraelske zastave, a govori su održani na arapskom i hebrejskom jeziku.

Kako javlja izraelski Haaretz, povod za prosvjed bilo je rušenje kuća u Kalansui i Umm al-Hiranu koje se događa proteklih tjedana, a u prosvjedu je sudjelovalo niz arapskih i židovskih organizacija.
 

Organizatori prosvjeda navode kako se radi o "novom stadiju zajedničke borbe Židova i Arapa", a prosvjednicima se obratila Amal Abu Sa’ad, udovica Yakuba Abu Al-Kiyana, koji je prošlog mjeseca ubijen u operaciji uništenja ilegalnih domova u nepriznatom beduinskom selu Umm al-Hiranu: "Meni je važno da smo ovdje, da vam se mogu obratiti i poslati jasnu poruku premijeru i njegovim ministrima: Usprkos vašem divljem poticanju nasilja, rasizmu i diskriminaciji u zakonima, infrastrukturi i vladinim službama - nećete uspjeti podijeliti građane ove zemlje. Svi vi, koji danas stojite ovdje, vi ste dokaz da Židovi i Arapi mogu i žele živjeti zajedno u jednakosti".

"Tisuće ljudi, Arapa i Židova iz cijele zemlje, skupilo se danas na ovom mjestu kako bi podigli glas protiv vladinog ugnjetavanja arapske populacije te kako bi pozvali na jednakost i priznanje nepriznatih sela, ali i kako bi zatražili službenu istragu koja će rasvijetliti sve što se dogodilo za vrijeme brutalne evakuacije Umm al-Hirana", rekao je Aymen Odeh, čelnik jedne od organizacija koja stoji iza prosvjeda.

"Tisuće ljudi koji su prosvjedovali u Tel Avivu su glas razuma i nade koji se digao protiv vlade koja potiče mržnju. Znamo da je poticanje na mržnju zadnje utočište onih koji su neuspješni", rekao je Dov Khenin iz iste organizacije.