Tisuće vatrogasaca u Španjolskoj i Portugalu bore se s požarima koji prijete brojnim mjestima, a vlasti se nadaju kako će najava dolaska hladnijeg vremena pomoći u borbi protiv vatrene stihije.

Jedno od najvećih požarišta je u portugalskom nacionalnom parku Peneda-Geres, nedaleko od španjolske granice, odnosno Galicije gdje trenutačno bjesni pet golemih šumskih požara.

To je velika nesreća za jedini portugalski nacionalni park i park prirode, a i za turizam u toj zemlji.

U Portugalu je gotovo 3 tisuće vatrogasaca gasilo 80 aktivnih požara, a noćas ih je bilo 3.800 na čak stotinu požarišta, priopćeno je iz civilne zaštite Portugala.

Na istočnoj obali Španjolske uspješno je stavljen pod nadzor šumski požar u popularnom turističkom odredištu Benidorm, a pritom je evakuirano 1.400 osoba. Španjolske vlasti tvrde kako je taj požar namjerno izazvan i kako se traga za krivcima.

Za drugi požar u Španjolskoj koji je izbio na osrtrvu Menorka, a koji su najvjerojatnije izazvala djeca u igri s petardama, vlasti kažu kako je stavljen pod nadzor.

Vatrogascima posao umnogome otežavaju i vrlo visoke temperature za ovo doba godine. U Portugalu se kreću oko 40, a i Španjolskoj idu čak do 45 Celzijevih stupnjeva.