Više od 10.000 ljudi, uz cvijeće i zapaljene svijeće, odalo je počast ubijenom ruskom oporbenom čelniku Borisu Nemcovu, čiji je lijes bio izložen u Saharovljevu Centru za ljudska prava.  

Putinovi suradnici niječu bilo kakvu upetljanost u ubojstvo Nemcova, koji je ubijen s četiri metka u leđa u petak u blizini zidina Kremlja. Pucnjevi nisu ispaljeni samo u Nemcova, već u sve nas - u rusku demokraciju, rekao je u govoru pred lijesom jedan od istaknutih ruskih oporbenih političara Genadij Gudskov. 

Od Nemcova su se, uz članove obitelji, oprostili i nekadašnji britanski premijer John Major, američki veleposlanik John Tefft, litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius i njemački povjerenik za Rusiju Gernot Erler. Počast Nemcovu odala je i udovica bivšega ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koji ga je devedesetih uveo u tadašnju rusku vladu, Naina Jeljcina.  I predstavnik Kremlja, zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorokovič u pomirljivoj je gesti pred lijesom odao počast ubijenom političaru.  

Neke strane političke dužnosnike koji su namjeravali doći na ispraćaj spriječile su ruske vlasti. To je izjavila bivša latvijska ministrica vanjskih poslova Sandra Kalniete, danas zastupnica u Europskom parlamentu. Bogdan Borusewicz, predsjednik poljskog Senata, kazao je da su mu ruske vlasti odbile izdati vizu.

Istražni odbor koji se bavi slučajem potvrdio je da se ključna svjedokinja Ana Durickaja, djevojka Borisa Nemcova, koja je bila s njim u trenutku ubojstva, vratila u Ukrajinu, iz koje potječe, a nastavit će surađivati s odborom.

HRT