Tisuće protuvladinih prosvjednika su se danas okupile u češkoj prijestolnici, nezadovoljne visokom inflacijom. Događaj na praškom Vaclavskom trgu organizirala je nova politička stranka Zakon, poštovanje, stručnost (PRO), a sam skup je nosio naziv "Češka protiv siromaštva" , prenosi Washington Post.

Dok su sudionici pozivali koalicijsku vladu da podnese ostavku, čelnik stranke Jindrich Rajchl je poručio da žele "vladu koja će prije svega brinuti o interesima čeških građana". "Skupili smo se danas kako bismo izrazili revolt protiv siromaštva", rekao je okupljenom mnoštvu Rajchl.

Prosvjednici su zahtijevali od čeških vlasti da prekinu pružati vojnu potporu Ukrajini, koja se suočava s ruskom invazijom. Stranka PRO krivi Europsku uniju za skok cijena energije.

Pozivali na miran završetak rata

Inflacija u Češkoj u veljači je blago pala na 16.7% sa 17.5%, koliko je iznosila mjesec dana ranije. Ukrajina je bila ključno pitanje na današnjim prosvjedima, a okupljena masa je pozivala na miran završetak rata. Neki ljudi su na torbama imali slovo "Z", simbol ruske vojske.

"Zaustavite rat, zaustavite NATO", uzvikivali su. Češka je nakon početka ruske invazije u veljači prošle godine snažno poduprla vladu u Kijevu. Počela je opskrbljivati ukrajinsku vojsku oružjem te je primila pola milijuna ratnih izbjeglica.

Češki su mediji javili da je jedan prosvjednik megafonom pozvao mnoštvo da strgne ukrajinsku zastavu koja je vijorila na zgradi Nacionalnog muzeja. Protivnici vlade Petra Fiale tvrde da se on više bavi Ukrajinom nego svojim vlastitim narodom.