Britanski ekolozi pokušavaju odgonetnuti zašto se na plažama na sjeveroistoku Engleske pojavilo na tisuće mrtvih morskih životinja.

Sharon Bell, stanovnica naselja Marske-by-the-Sea, rekla je za CNN da je u posljednjih nekoliko tjedana, tijekom svoje svakodnevne šetnje pored plaže u blizini kuće, stalno nalazila mrtve rakove.

Kazala je da je u ponedjeljak ujutro bila šokirana jer je na plaži vidjela "morske alge nagomilane visoko do struka" pune mrtvih i živih rakova raznih vrsta.
 


"Bilo je grozno gledati ih"

Britanska agencija za okoliš rekla je CNN-u da surađuje s Centrom za okoliš i ribarstvo te Upravom za ribarstvo sjeveroistočne obale kako bi istražili zašto se uz obalu ušća rijeke Tees i susjednim plažama našlo na stotine mrtvih rakova.

"Prikupili smo uzorke vode, sedimenta, dagnji i rakova te ih poslali na analizu. Pokušavamo utvrditi je li neka vrsta zagađenja uzrokovala pomor ovih životinja ", rekao je glasnogovornik Agencije za okoliš za CNN.

Bell je kazala da su ona i njezin suprug proveli više od četiri sata pokušavajući vratiti u vodu što više živih rakova zarobljenih u algama.

"Bilo je grozno gledati ih. To je tužno jer je inače ovo područje jako lijepo za život", rekla je Bell i dodala da se nada da će mještani uskoro dobiti odgovore o tome što se dogodilo, kako se ovakva situacija ne bi ponovila.