Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva".

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja, prenosi HRT.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom.

U Sinj su danas stigli mnogi visoki državni dužnosnici - predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Sinju je dočekana cvijećem, nakon čega se zaputila u Crkvu Gospe Sinjske.

U Alkarskim dvorima upriličeno je svečano primanje kojem su, osim predsjednice, nazočili Reiner i Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće postojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine. Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava život naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja, rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao "pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom", rekao je. "Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu, istaknuo je Jukić. Prema njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te pridonijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

Sinjska je alka 1979. proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. upisana je na Unescov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika, a bodri ih više tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su se okupili uz trkalište.

U svečanoj loži okupili su se i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. Alku prati i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, članovi diplomatskog zbora i mnogui drugi.

Posebno burno, dugim pljeskom, pozdravljen je čelnik HDZ-a Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru "kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu".

A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku, kazao je.

Vučić je rekao kako kriza kao rak izjeda hrvatsko društvo, ali svjedočili smo, kaže i krizi morala gdje je bila važna samo briga za osobni probitak. Zar je moguće da smo zemlju, koju smo krvlju branitelja obranili, doveli do demografskog, gospodarskog i državotvornog rasula, zapitao se.

Vučić je posebno spomenuo hrvatske branitelje u koje se, kaže, svi zaklinju kad ih trebaju, a u stvarnosti ih politika gura na kraj.

Proglašavajući 301. alku otvorenom alkarima je poželio "čvrstu desnicu i oko sokolovo". U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja, a cilj je kopljanika koji juri na konju i gađa kolut s četiri prazna polja, u tri trke osvojiti štoviše 'punata'. Najviše bodova donosi pogodak ' u sridu'.