Tim znanstvenika je krenuo u osvajanje misterioznog kontinenta. Hoće li dvomjesečna ekspedicija uspjeti odgonetnuti važne tajne Zelandije?

Tim od tridesetak znanstvenika iz Međunarodnog programa za proučavanje oceana je 27. srpnja krenuo na ekspediciju iz Australije koja će trajati do 26. rujna, a u okviru koje će se istraživati najmlađi kontinent: Zelandija.

Budući da će im na raspolaganju biti sve detaljnije mape oceanskog dna, znanstvenici će pokušati odgovoriti na pitanje koje to tajne krije izgubljeni osmi kontinent, koji je duplo manji od Australije, kao i da pokušaju razumjeti njegovu povijest i strukturu, piše britanski Telegraph.

Ekipa međunarodnih znanstvenka će bušiti oko 300 do 800 metara morskog dna na šest mjesta u Tasmanovom moru kako bi prikupili uzorke sedimenata koji su se tu taložili milijunima godina i potom ih podvrgli daljim ispitivanjima.

Cilj je proučiti izmjene tekstonskih ploča koje su se dogodile prije oko 50 milijuna godina.

''Stvarno smo na najboljem mjestu na svijetu ako želimo razumjeto kako je nastala subdukcija ploča“, kaže Gerrad Dickens sa Sveučilišta Rice u Teksasu.

„Ova ekspedicija će odgovoriti na mnogo spornih pitanja o Zelandiji“, dodaje Dickens.

Gdje se nalazi Zelandija?

Zelandija je osmi, najmanji i najnoviji kontinent. Smješten je u južnom dijelu Tihog oceana, uključuje i Sjeverno i Južno ostrvo Novog Zelanda, Novu Kaledoniju i dva australijska otoka, Lord Hau i Horfok.

Kontinent se prostire na površini od oko 5 milijuna kvadratnih kilometara (za jednu trećinu je manji od Australije), ali najveći dio – 94 posto se nalazi ispod površine Pacifika.

Tko je otkrio Zelandiju?

Kontinent je postupno (raz)otkrivan u protekla dva desetljeća. Američki geofizičar Bruce Luendicke je 1995. godine iskoristio naziv Zelandija kako bi opisao Novi Zeland i područja oceanskog dna istočno (Chatam Rise) i južno od Novog Zelanda (Campbell Plateau), kao i jugozapadno od Nove Kaledonije (Lord Howe Rise).

U toj fazi, vjerovalo se da Zelandija posjeduje tri od četiri atributa neophodna da bi se proglasila kontinentom.

Ranije ove godine, tim znanstvenika je koristio satelitske podatke i mape kako bi potvrdili da Zelandija nije samo zbir potopljenih kontinentalnih fragmenata, već da se treba da proglasiti kontinentom, piše u studiji Zelandija: Skriveni kontinent.

Glavni autor teksta Nick Mortimer je istakao da Zelandija posjeduje sve neophodne karakteristike: izdiže se visoko iznad oceanske kore, ima bitne geološke distinkcije od kojih je najvažnija da je njena kopnena kora značajno deblja od oceanske, jasno je odvojena od okolice i dovoljno je velike površine.

Kako se Zelandija oformila?

Vjeruje se da se podvodni dio Zelandije odvojio od Australije prije 60 do 85 milijuna godina.

Pukotina ovog odvajanja se i sada vidi na obali Queenslanda, gdje su dvije kontinentalne kore udaljene samo 25 km jedna od druge.