Oko 2000 migranata stiglo je brodovima na talijanski otok Lampedusu blizu sjevernoafričke obale tijekom uskrsnog vikenda, izvijestila je danas talijanska novinska agencija ANSA.

Vlasti su zabilježile više od 40 iskrcavanja između petka i ponedjeljka. Mnogi od pristiglih su maloljetnici.

Pronađena tijela, 18 je nestalih

Talijanska obalna straža izvela je sinoć dvije operacije spašavanja. Ribarski brod koji je prevozio oko 800 ljudi pronađen je u blizini obale Sicilije i trenutno se nalazi u luci Catania na istočnoj obali otoka, izvijestila je ANSA. Također je otkriven drugi brod s 400 ljudi.

Neki su migranti doživjeli brodolom. Njemačka organizacija za spašavanje Resqship pronašla je dva tijela, a spasila je 22 migranta i odvezla ih na Lampedusu. Migranti su rekli da je njihov brod zapao u poteškoće prije nego što je potonuo.

Dodatnih 18 je nestalo, izvijestila je ANSA, prenosi Reuters.

Centar može primiti 400 migranata, stiglo ih 1800

Više od 1800 migranata trenutno je smješteno u prihvatnom centru na Lampedusi koji ima kapacitet za samo 400 ljudi. Lampedusa se nalazi oko 190 kilometara od Sfaxa na tuniškoj obali.

Mnogi migranti koji napuštaju Tunis i Libiju žele stići na Lampedusu, Maltu, Siciliju ili talijansko kopno.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je više od 28.000 ilegalnih migranata stiglo na talijanski teritorij ove godine, što je više nego četverostruko veći broj u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada ih je stiglo više od 6900.