Tijekom dvije godine pojačane seizmičke aktivnosti petrinjskog epicentralnog područja zabilježeno je više od 16.000 zemljotresa magnituda manjih od dva stupnja Rihtera, priopćeno je iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Najjači prije dvije godine

Onaj najjači, koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine bio je magnitude 6.2, intenziteta VIII stupnjeva EMS-ove skale.

Dogodila su se, prema ovim podacima, i 10 jakih potresa od VI do VII stupnja EMS-ove skale, 24 prilično jaka potresa od V do VI stupnja, od kojih su se dva dogodila tijekom ove godine.

Poginulo sedam osoba

Prema podacima koje je tijekom dvije godine prikupljao Geofizički odsjek PMF-a, dogodilo se i 95 umjerenih potresa od IV do V stupnja EMS-ove skale, od kojih je 15 bilo u ovoj godini, kao i 1349 slabih potresa intenziteta od III do IV stupnja, od kojih se 90 dogodilo u ovoj godini.

Na današnji dan prije dvije godine u mjestu Strašnik kod Petrinje zemljotresom magnitude pet stupnja započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije u 12.19 okolinu Petrinje pogodio razoran zemljotres magnitude 6.2 prema Rihteru.

Obnova na čekanju

U tom zemljotresu je poginulo sedam osoba, a pričinjena je i značajna materijalna šteta u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti širom Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.