Nakon što je Google predstavio vlastiti operativni sustav za pametne telefone krajem dvijetisućitih, Steve Jobs optužio je kompaniju da su s Androidom kopirali iOS te je svojem rivalu proglasio termonuklearni rat.

Iako je od toga prošlo 15-ak godina, situacija između dva tehnološka diva nije se previše popravila te, prema novim medijskim informacijama baziranim na razgovoru s bivšim Appleovim inženjerima, Cookova je kompanija u "tihom ratu" s Googleom.

Tihi rat na tri fronte

Taj tihi rat navodno se vodi na tri fronte - kartama, pretraživanju i online oglašavanju. Upravo su karte prva usluga koju je Apple predstavio na svojim uređajima kako bi korisnicima predstavio alternativu Googleovim uslugama. Iako lansiranje nije prošlo najbolje, s vremenom su njihove karte usavršene i mnogima su na iPhoneu zaista zamijenile Googleove karte.

Također, nedavno su predstavili i opciju Business Connect, koja kompanijama omogućuje da na Appleovim kartama postave svoju digitalnu lokaciju i nudi neke jedinstvene opcije za iOS poput integraciju s Apple Payom.

Za Google je pak puno opasniji Apple Search, Appleov alat za pretraživanje koji tvrtka navodno razvija i koji bi na iPhoneu i iPadu mogao zamijeniti Googleovu tražilicu.

Dominacija

To nikako nije dobra vijest za Google, koji je dominantan na tom tržištu i ostvaruje velike prihode oglašavanjem pored rezultata pretrage, no treba naglasiti kako su, kada je u pitanju pretraživanje, Appleovi planovi i dalje prilična nepoznanica te je pitanje koliko su ozbiljni.

Kako bi uzeo veći dio oglašivačkog kolača od Googlea, Apple za svoje uređaje planira razviti i posebnu oglašivačku mrežu koja bi oglašivačima omogućila promjenu načina na koji se oglasi dostavljaju na iPhone. U tom slučaju Apple bi mogao izbaciti posrednike i pružati usluge preko svoje oglašivačke mreže i time Googleu uzeti dolare. Milijarde dolara.

Prema spomenutim medijskim izvještajima, čini se kako je Apple sve bliže tome da bude u dobroj poziciji da u budućnosti prekine veze s Googleom, no treba napomenuti kako je i dalje sve u rangu glasina te da iz Applea, naravno, glasine nisu htjeli komentirati.