Do masovnijeg razmnožavanja tigrastog komarca, koji je pronađen u Laktašima, u našim krajevima ne može doći, i već temperature koje imamo ovih dana ne odgovaraju tom opasnom insektu, ističu stručnjaci.

"Komarci koje mi imamo tijekom hladnih dana prelaze u stanje mirovanja, prezime u objektima koji su zapušteni, poput starih kuća. A, mislim da tigrasti komarac nema uvjete za opstanak ovdje", kazao je za Nezavisne Novine Dragutin Matarugić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Banja Luka.

Kako je dodao, i insekti imaju migracije, ali nakon što dođu u predjele gdje nemaju uvjete za opstanak i razmnožavanje - nestaju.

"Tigrasti komarac traži visoku temperaturu sa vrlo malo vlažnosti, odnosno suh zrak, a ovog ljeta imali smo takve vremenske prilike", pojasnio je Matarugić.

Dodaje da već ovakve temperature kakve sada imamo ne odgovaraju tigrastom komarcu, ali je ipak potrebno preduzimati preventivne mjere.

"Tigrasti komarac razlikuje se po izgledu od komaraca s naših prostora, jer se na njemu boja presijava, kao na tigru. On prenosi bolest Zapadnog Nila, a koja se manifestira visokom temperaturom, malaksalošću, groznicom, stomačnim problemima i slično", ističe Matarugić,

Srećom, kako je Nezavisnim novinama potvrđeno iz nadležnih entitetskih institucija, nisu im se javljali građani s tegobama izazvanim ubodom opasnih krvopija, koje u brojnim državama zadaju probleme epidemiolozima.

Podsjetimo, Veterinarski institut RS "Dr Vaso Butozan" prvi put je na ovim prostorima pronašao tigrastog komarca, i to prije oko dva tjedna, u Laktašima.