Naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj s organizacijom SEECP iz BiH, kaže on.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci neće prisustvovati Summitu o procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države sudionice.

- Unatoč volji i spremnosti da sudjelujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spriječio me da predstavljam Kosovo na ovom sastanku - napisao je Thacii na Facebooku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose s BiH i za uzajamno priznavanje.

- Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj s organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za sudjelovanje na takvim forumima je jednak tretman s drugim zemljama sudionicama - kaže Thaci.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu Republiku Kosovo, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinirani subjekt Kosovo s fusnotom.

Sudjelovanje Kosova na SEECP-u riješeno je 2014. godine uz suglasnost svih onih sudionica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvaća da u SEECP uđe kao nedefinirani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvaćaju i sve druge sudionice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.