Meksikanac Juan Franco teži pola tone i napokon je uspio koliko toliko smanjiti svoju kilažu kako bi mogao otići na prijeko potrebnu operaciju smanjivanja kilograma.

Vjeruje se kako je on najteži čovjek na svijetu sa svojih 595 kilograma, a za ovaj kirurški zahvat se pripremao u specijaliziranoj bolnici za gubljenje kilograma.

Njegov doktor, Jose Antonio Cruz je rekao kako je izgubio skoro 30 posto svoje težine, tako da je sada spreman za operaciju.

Kada je Juan došao u kliniku ne bi li izgubio kilograme kako bi mogao otići na barijatrijsku operaciju, rečeno mu je da pati od ozbiljnih medicinskih oboljenja, poput dijabetesa, što je tada zahvat činilo nemogućim, prenosi Avaz
 

Nakon rigoroznog režima, on je uspio smanjiti kilažu i tako omogućio sebi odlazak na operaciju.

Prema pisanjima lokalnih medija Juan je posljednjih sedam godina nepokretan i vezan za krevet, a sa gojaznošću se bori gotovo cijeli svoj život.

Čak 72,5 posto meksičke populacije se bori sa gojaznošću ili viškom kilograma, što je najgora stopa u svijetu. Ta zemlja je također najveći potrošak slatkih napitaka, pa je Vlada zbog toga uvela i porez na njh 2014. godine, što je dovelo do pada u njihovoj kupovini, piše Independet.