Hrvatski rukometaši s maksimalnih su pet pobjeda izborili drugi krug Svjetskog prvenstva u Njemačkoj/Danskoj te u nastavak natjecanja ulaze s četiri boda. Sad Kauboje čekaju utakmice s Brazilom, Njemačkom i Francuskom, ali čelnici Međunarodne rukometne federacije (IHF) u suradnji s domaćinima SP-a čine sve kako bi Červarove izabranike izbacili iz borbe za medalje

Raspored utakmica drugog kruga Svjetskog rukometnog prvenstva sastavljen je davno prije početka samog natjecanja još u trenucima kad se nije znalo koje će sve reprezentacije izboriti nastup u toj fazi. No, kao i uvijek su prednost u najprestižnijem terminu - onom od 20.30 sati - imale reprezentacije koje su u svojim skupinama u prvome krugu osvojile prvo mjesto. A među njima je - Hrvatska!

I tako će - prema ranije određenom rasporedu - Hrvatska igrati u nedjelju (20. siječnja) u 18 sati s Brazilom, potom u ponedjeljak (21. siječnja) protiv domaćina Njemačke od 20.30 sati, a potom je u srijedu (23. siječnja) od 20.30 sati na rasporedu trebao biti svjetski rukometni klasik s Francuzima.

Da, trebao biti... Ali, čelnici Međunarodne rukometne federacije (IHF) su, gotovo sigurno u dogovoru s domaćinima i organizatorima, odlučili malo 'korigirati' raspored odigravanja utakmica, piše Tportal.

Tako će Hrvatska u srijedu 23. siječnja derbi s Francuskom igrati od 18 sati,a u elitnom terminu od 20.30 sati snage će odmjeriti domaćin Njemačka i Španjolska! Bez obzira na to što je to izravno pogodovanje domaćinu (zbog TV prava, gledanosti, posjećenosti...) mnogi će reći kako je ova odluka bila - očekivana.

Možda, ali IHF je (zajedno s domaćinima i organizatorima) opalio opaku šamarčinu hrvatskom rukometu, čelnici krovne svjetske rukometne organizacije iskazali su nevjerojatno nepoštovanje prema hrvatskim reprezentativcima, izborniku Lini Červaru i svemu što su do sada - kako na ovom SP-u, tako i na svim prijašnjim - napravili i osvojili.

Ako čelništvo IHF-a možda ne zna, valja ih podsjetiti - Kauboji su svjetski prvaci iz 2003. godine, svjetski viceprvaci triput - 1995., 2005. i 2009. godine, a brončanu medalju su osvojili 2013. godine. Ako im to nije dovoljno, treba li im 'nabiti na nos' i to da Hrvatska ima dva olimpijska zlata - 1996. i 2004., te broncu iz Londona 2012. godine. Europska prvenstva? Dva srebra (2008., 2010.) i tri bronce...

No, njima svi ti uspjesi hrvatskog rukometa - čini se - ne znače baš ništa. I dalje je to 'mala' Hrvatska, a koliko je samo puta Lino Červar upozoravao na takvo bahato i podcjenjivačko ponašanje prema hrvatskom rukometu! I bio je u pravu. Ali sigurno je da će Lino ovu nepravdu znati okrenuti u vlastitu korist, motivirat će svoje izabranike koji će na teren izaći još i jači!

Tko zna, ako Hrvatska dobije Brazil i domaćina Njemačku, ta utakmica s Francuzima neće imati nikakav rezultatski značaj. Pa će nam biti svejedno u kojem terminu se igra.

Skupina 1 (Köln):

19. siječnja - subota

18:00: Francuska - Španjolska
20:30: Njemačka- Island
20. siječnja - nedjelja

18:00: Brazil - Hrvatska
20:30: Island - Francuska
21. siječnja - ponedjeljak

18:00: Španjolska - Brazil
20:30: Hrvatska- Njemačka
23. siječnja - srijeda

15:30: Brazil - Island
18:00: Hrvatska - Francuska
20:30: Njemačka - Španjolska


Dnevnik.ba