Kažu kako test može pomoći predvidjeti vjerojatnost hoće li osobe oboljeti od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše Daily Mail. Te bolesti će se moći otkriti u ranoj fazi što će u konačnici utjecati na njihovo liječenje i krajnji ishod.
Istraživači temelje svoje tvrdnje na proučavanju genetskih osobina ili biomarkera iz uzoraka krvi, prenosi hms.ba

Analizom biomarkera gotovo 5.000 odraslih osoba, u mogućnosti su povezati hoće li pojedina osoba ostarjeti zdravo ili će oboljeti.

Pojedini uzorci bili su povezani s različitim vjerojatnostima od oboljenja za život opasnih bolesti poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Tim sa Sveučilišta u Bostonu u SAD-u kaže kako bi njihovo otkriće moglo pomoći spasiti živote onih kojima prijeti veća vjerojatnost od oboljenja.

Otkrivanje bolesti i prije pojave simptoma

Paola Sebastiani, sveučilišna profesorica biostatike, kaže u svom članku objavljenom u časopisu Aging Cell: "Ova analiza pokazuje da postoje različiti ‘potpisi’ na biomarkerima. Značajna je njihova povezanost s fizičkim funkcijama, obolijevanjem i smrtnosti jer ukazuju na to da ti uzorci predstavljaju razlike u biološkom starenju."

Dodala je kako već postoje mnogi pokazatelji kojima se mogu predvidjeti određene bolesti kao što su bolesti srca, ali da su ovim istraživanjem još jedan korak ispred jer su dokazali kako određeni obrasci skupina biomarkera mogu ukazati koliko dobro osoba stari kao i rizik za određene sindrome i bolesti povezane sa starošću.

Koautor studije, Thomas Perls, sveučilišni profesor na gerijatriji, dodao je: "Sada možemo otkriti i mjeriti tisuće biomarkera iz male količine krvi. Možemo predvidjeti koji je rizik od obolijevanja širokog spektra bolesti i to puno prije bilo kakvih kliničkih simptoma."

Tim je analizirao krv 4.700 ljudi, u dobi od 30 do 110 godina. Ispitujući zdravstveno stanje sudionika ankete, uključući stopu zastupljenosti bolesi, stručnjaci su identificirali 26 biomarkera koji predviđaju bolje fizičko i kognitivno funkcioniranje organizma, viši stupanj rizika za pojavu dijabetesa tipa 2, karcinoma, srčanih oboljenja.