Istraga međunarodnog džihadističkog lanca koji stoji iza terorističkih napada u Belgiji i Francuskoj bavi se i britanskim vezama s planovima al-Qaide koje su utrle put prema napadima na SAD 11. rujna 2001. godine, javlja The Independent.

Pet osoba, četiri muškarca i žena, uhićeno je prošlog tjedna u Birminghamu zbog veza s terorističkim napadima u Belgiji i Francuskoj. To je uslijedilo nakon izvještaja da su dvojica terorista uključena u masakre prošle godine bila u Engleskoj gdje su fotografirali mjesta koja su posjetili.

Sigurnosni dužnosnici također istražuju veze između islamista u Velikoj Britaniji i one u Belgiji i Francuskoj koje sežu čak 15 godina unazad. To uključuje i veze s Molenbeekom, predgrađem u Bruxellesu koje je označeno kao glavni teroristički rasadnik u Europi, prenosi Net.hr

Obavještajci vjeruju kako su veze između Velike Britanije i drugih ekstremista u Europi uspostavljene prije 15 godina te da su se posebno aktivirale nakon što je počeo građanski rat u Siriji 2011. godine.

Ubojstvo poznatog afganistanskog zapovjednika

Nakon napada u Bruxellesu prošlog je mjeseca uhićen Abderlamane Ameroud. On je upucan na tramvajskoj postaji nakon što je odbio predati ruksak za koji se sumnjalo da sadrži eksploziv. Ameroud je kasnije pritvoren zbog sumnje da je bio dijelom napada, koji je bio u naprednoj fazi, a čija je meta bio francuski grad Argenteuil.

Ameroud je već bio u zatvoru i to nakon što je 2005. godine osuđen zbog sudjelovanja u atentatu na Ahmada Šah Masuda, poznatog afganistanskog zapovjednika i vojskovođu. On je ubijen 9. rujna 2001. godine, a njegovu smrt je naredio sam Osama bin Laden.Vjeruje se kako je to bio dio plana za provođenje napada na New York i Washington.

Samoubilački napad na Masuda izveli su belgijski državljani sjevernoafričkog podrijetla. Pristup Masudu dobili su praveći se da su novinari, a dokumente im je izdala islamska organizacija koju je vodio Yassir al-Sirri, Egipćanin s boravištem u Velikoj Britaniji.

Al-Sirri je uhićen i optužen zbog navodne umiješanosti u atentat na Masuda, no tužba je odbačena nakon što je sudac zaključio da ne postoji dovoljno dokaza za osudu. Al-Sirri je pobjegao iz Egipta 1993. godine uz pomoć lažne jemenske putovnice. Tamo je u odsutnosti osuđen na smrtnu kaznu zbog pokušaja atentata na egipatskog premijera. Dobio je i 15 godina zatvora 1999. godine jer je navodno bio pripadnik terorističke organizacije.

Veze u Velikoj Britaniji

Tarek Maaroufi, koji je također osuđen za umiješanost u ubojstvo Masuda te je odležao šest godina u zatvoru, bio je čest posjetitelj Londona te je postao sljedbenik radikalnog klerika Abua Qatada, ispostavilo se naknadno.

Egipćanin al-Sirri nikada nije dobio azil, no dopušteno mu je da ostane u zemlji. Nije mogao biti deportiran u Egipat jer bi tamo bio suočen s rizikom od zlostavljanja.

Žalio se na odbijanje azila, no Vrhovni je sud odbio azil zbog njegova doprinosa knjigama povezanih s al-Qaidom i njegove navodne umiješanosti u ubojstva u Afganistanu.

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova je 2008. godine provjeravalo uvjete jamčevine radikalnog klerika Abua Qatada kada su ga vidjeli na ulici s al-Sirrijem. U uvjetima jamčevine nije bilo dopušteno druženje s ekstremistima. Također mu nije bilo dopušteno da razgovara na mobitel, a al-Sirri je cijelo vrijeme tijekom njihova susreta razgovarao na mobitel. Vjeruje se kako mu je Abu Qatada tada davao instrukcije što da govori.

U posljednje vrijeme Velika Britanija je zabilježila nekoliko terorista koji su boravili na njenu području. Tako je, osim pet osoba uhićenih u Birminghamu, Veliku Britaniju posjetio i "čovjek sa šeširom" Mohamed Abrini koji je snimljen na aerodromu u Bruxellesu.

Posjeti Velikoj Britaniji

Birmingham je posjetio i Salah Abdeslam, jedini preživjeli napadač na Pariz, a u Velikoj Britaniji bio je i Abdelhamid Abaaoud koji je vodio napade na policajce u Parizu.

Zapadni obavještajci preispituju i prijašnje veze između džihadista u Francuskoj i Belgiji s Velikom Britanijom. To uključuje i ulogu Djamela Beghala, koji je bio mentor Cherifu Kouachiju, jednom od napadača na redakciju pariškog časopisa Charlie Hebdo.

Beghal se klanjao u džamiji u londonskom Finsbury Parku, a posao je i sljedbenik Abua Qatade te klerika Abua Hamze.

Beghala obavještajci vide kao glavnog regrutera za al-Qaidu u Europi.