Vijeće sigurnosti UN produžio je mandat EUFOR-a u BiH na godinu dana, a jedina uzdržana tijekom glasanja o ovom pitanju od 15 članica Vijeća bila je Rusija, javlja ruska novinska agencija “TASS”.

U tekstu usvojene rezolucije kojom se odobrava produženje mandata Misije Altea na još godinu dana Vijeće sigurnosti UN pozdravlja odluku NATO da održi prisustvo u BiH u vidu svog vojnog stožera.

Stalni ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin tijekom debate o BiH je pozvao na što ranije povlačenje osoblja visokog predstavnika, te prestanak vanjskog miješanja u unutarnje poslove BiH.

Čurkin je ocijenio da su listopadski izbori bili demokratski, te da su ponovo potvrdili sposobnost lokalnih strana da se izbore sa svojim zadacima.

U Vijeću sigurnosti UN sinoć je održana debata na kojoj je svoj izvještaj o BiH podnio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Republika Srpska, takođe, je uputila Vijeću izvještaj o stanju u BiH, koji obuhvaća pitanja u vezi s prioritetima ovog entiteta na unapređenju ekonomskih mogućnosti, reformi institucija na razini BiH, zaštiti decentralizirane ustavne strukture BiH i zatvaranju Ureda visokog predstavnika./HMS/