Meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za nekoliko dana u BiH, a kako navode, očekuje nas velika promjena vremena. Naime, u prognozi se navodi kako će padati snijeg.

No, kako navode iz FHMZ-a, snijeg će padati uglavnom na planinama, i to slabijim intenzitetom, piše Večernji list BiH.

Jak jugo u Hercegovini

Tako će danas u BiH biti pretežno oblačno vrijeme. Iz FHMZ-a kažu kako se prijepodne kiša očekuje u Krajini, na zapadu Bosne i ponegdje u Hercegovini. Poslijepodne ili u večernjim satima oborina će biti u većini područja, osim u Krajini. Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom, južni i jugoistočni. Prijepodne na jugozapadu Bosne i u Hercegovini povremeno će puhati jak južni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 3 do 9 °C, na jugu od 8 do 12, a dnevna 7 do 13, na jugu od 11 do 15 °C.

Sutra, 11. siječnja, također se očekuje oblačno vrijeme. Povremeno će padati i kiša. Na planinama se očekuje slab snijeg. Jutarnja temperatura bit će od 0 do 6, na jugu od 7 do 11, a dnevna 4 do 9, na jugu 9 do 13 °C.

U petak, 12. siječnja, u Bosni se očekuje pretežno oblačno. U Hercegovini će biti umjereno do pretežno oblačno, u Bosni ponegdje sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Tijekom dana ponegdje je u Krajini moguća i susnježica. Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 6, na jugu od 4 do 9, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 10 do 14 stupnjeva.

Pad temperature

U subotu, 13. siječnja, u Bosni će biti pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura bit će od -1 do 4, na jugu od 3 do 7, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 13 °C. Za vikend će doći do pada temperature.

U razdoblju od 15. do 22. siječnja prognozira se nestabilno vrijeme s kišom u većem dijelu BiH. Snijeg i susnježica mogući su u središnjim i zapadnim područjima zemlje, kao i na planinama. Temperatura zraka bit će nešto iznad uobičajenog prosjeka. Maksimalna temperatura zraka kretat će se između 3 i 10 stupnjeva. Spomenimo na kraju i jednu zanimljivost.

“Ciklonska bomba”, koja je pogodila Sjedinjene Američke Države, živu u termometru spustila je na minus 40 Celzijevih stupnjeva. Građani BiH, koji početkom ove godine uživaju u “zimskom proljeću”, gledajući prizore iz SAD-u, prisjetili su se početka prošle godine. Tada su izmjerene temperature između minus 6 i minus 26 stupnjeva. Prema podacima FHMZ-a, u ovo doba prošle godine najniža temperatura u BiH izmjerena je u Bugojnu, minus 26 stupnjeva.

U jedinom bh. gradu na moru Neumu u jutarnjim satima prije godinu dana izmjereno je čak minus 6 stupnjeva. Fascinantna je činjenica da je temperaturna razlika prošlog i ovog siječnja čak 42 stupnja.