Rekordne temperature koje su ovoga ljeta pogodile mnoge države mogle bi biti najava pakla koji tek stiže, opet su upozorili eksperti za klimatske promjene, čije najave zvuče zastrašujuće.

Naime, ističu ti stručnjaci, nastave li se ovakvi trendovi, narednih će desetljeća u pojedinim dijelovima svijeta doći do nestašice vode, a temperature će biti toliko ekstremno visoke da ljudi u tim područjima doslovno više neće moći živjeti, prenosi Washington Post.

Primjerice, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog ljeta zabilježeni rekordni toplinski indeksi (veličina koja je izračunata na temelju temperature zraka i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolici utvrđene dosad neviđene teperature od kada je mjerenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjerena 52 stupnja, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta je mjerenja potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

"Nastave li temperature rasti, uslijedit će daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove kojima danas svjedočimo", upozorio je Adel Abdellatif, savjetnik u Ujedinjenim narodima koji proučava efekte klimatskih promjena na arapske zemlje.
Podsjetimo, ne tako davno je u časopisu Nature Climate Change rečeno da bi Perzijski zaljev mogao do kraja stoljeća ostati potpuno pust jer su simulacije na računalima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 °C!