Do 2100., a to je za samo 85 godina, dijelovi Katara, Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana imat će takvu kombinaciju temperature i vlage koju ljudsko tijelo neće moći izdržati, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change. I to ako razine ugljičnog dioksida, odnosno razina globalnog zagrijavanja, ostanu na sadašnjoj razini.

Zemlje Perzijskog zaljeva pogodit će takvi valovi vrućine kakvi na Zemlji nisu zabilježeni otkada na njoj žive ljudi, piše Independent.

Najmanje šest sati tijekom dana temperature će biti 74 i 75 stupnjeva Celzijevih, uzimajući u obzir i veliku vlagu. To je toliko vruće da se ljudsko tijelo ne može znojenjem boriti s takvim toplotnim uvjetima.

'U sauni u kojoj je realno oko 35 stupnjeva možete izdržati neko vrijeme, ali ne dugo, upravo zbog velike vlage. Sad zamislite da šest sati, u sredini dana, imate upravo takvu saunu', kaže koautor studije Elfatih Elthir. Dodao je kako je sve to zastrašujuće jer će ljudi stvarno masovno umirati od vrućine.

Takvi super-valovi vrućine, prema simulacijama, udarat će jednom u deset godina do kraja ovog stoljeća, a znanstvenici predviđaju da bi mogli donijeti visoku stopu smrtnosti. Razvijeni gradovi poput Abu Dhabija, Dubaija i Dohe, bit će manje pogođeni, zbog rashladnih uređaja koje praktički svi imaju. No, za sve one koji žive izvan takvih uvjeta, život će biti nepodnošljiv. Sve bi to moglo dovesti do masovnog egzodusa iz zemalja Perzijskog zaljeva.