Možda ne znate što znači svaka lampica u automobilu, no zasigurno znate da vas neke od njih upozoravaju da čim prije provjerite motor ili nešto drugo. Ako vam se uključi lampica koja vam sugerira da provjerite motor, to biste trebali učiniti odmah. No, na kontrolnoj ploči postoje još neki alarmi koje nipošto ne biste trebali ignorirati.

Naime, ako primijetite da se temperatura motora u automobilu stalno mijenja, trebali biste odmah izaći iz auta. Brze promjene temperature motora su ozbiljan znak upozorenja koji sugerira da bi vam se automobil zapaliti ili se već zapalio, objašnjava David Clelland, stručnjak za automobile i direktor kompanije Infiniti Tracking koja se bavi sustavima za praćenje vozila.

Temperatura vašeg motora označena je mjeračem temperature na kontrolnoj ploči, koja se obično nalazi na sredini. Motor automobila bi trebao raditi na temperaturi između 90 i 105 stupnjeva Celzija. No, ako kazaljka na mjeraču temperature prijeđe te temperature i temperatura automobila počne ubrzano rasti, to je znak da bi uskoro mogla bukniti vatra u automobilu ili je vatra već zahvatila vozilo, objašnjava Ian Lang, stručnjak za automobile.

“Ako to primijetite u svom automobilu, trebali biste odmah napustiti vozilo o pozvati pomoć. Vatra u automobilu može brzo izmaknuti kontroli pa je izuzetno važno na vrijeme napustiti vozilo”, ističe Clelland.

Još su neki znakovi koji mogu ukazivati na to da bi se automobil mogao zapaliti, a to uključuje i dm koji izlazi iz ventilacije ili ispod haube. Miris plastike koja gori također sugerira da bi se vozilo moglo zapaliti.

U takvim situacijama važno je na vrijeme ugasiti vozilo i izaći van čim prije, piše Best life.