Prema posljednjim informacijama, ubijeno je 19 djece, dvoje odraslih, od kojih jedan učitelj, a mnogo je ranjenih - među njima i dvojica policajaca. Dogodilo se to u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, a napad je počinio 18-godišnjak koji je u ubijen u pucnjavi kojom su odgovorili policajci. Prije pohoda na školu mladić je ranio i svoju baku, koja je u bolnici i u kritičnom je stanju. Motivi se još istražuju, a doznaje se da je na svojemu profilu na instagramu tri dana prije pokolja objavio fotografiju dviju pušaka.  Prijatelj napadača potvrdio je da mu je ubojica prije nekoliko dana poslao fotografije vatrenog oružja koje je posjedovao i torbe pune streljiva.

Guverner Greg Abbot rekao je da je napadač imao pištolj, a možda i pušku.

- Strašna tragedija dogodila se u Uvaldeu koja se ne može tolerirati u Texasu. Lokalna policija poduzima brzu akciju, kazao je Abbot na konferenciji za novinare.

Izjavio je i kako vjeruje da su napadača ubili policajci prilikom reakcije na pucnjavu.

- Prema postojećoj istrazi napadač je djelovao sam u ovome zločinu, kazao je Pete Arredondo, predstavnik policije u Uvaldeu.

CNN izvješćuje kako je napadač 18-godišnji Salvador Ramos.

Među ozlijeđenima su i dva policajca. Napadač je navodno pucao i u svoju baku prije nego se dogodio napad u školi.

Bolnica u San Antoniju priopćila je da je primila jedno desetogodišnje dijete i 66-godišnju ženu stradale u pucnjavi. Obje pacijentice su u kritičnom stanju, objavila je bolnica.

Policija u Uvaldeu održala je konferenciju za novinare o pucnjavi u školi. Pročitana je izjava, a pitanja nisu omogućena. Rečeno je kako u školi ima poginulih i ozlijeđenih, a da je napadač ubijen te kako se u ovom trenutku vjeruje da je napadač djelovao sam.

Američki predsjednik Joe Biden obaviješten je tragediji koja se dogodila u Uvaldeu, doznaje se iz Bijele kuće.

Molitve predsjednika su s obiteljima pogođenima ovim groznim događajem, navodi Karine Jean-Pierre iz odnosa s javnošću Bijele kuće i dodaje kako se očekuje da će se Biden danas obratiti javnosti.

Američka zastava na Bijeloj kući spuštena je na pola koplja. Predsjednik SAD-a Joe Biden je zapovjedio spuštanje zastava SAD-a na pola koplja na Bijeloj kući i drugim javnim zgradama kao znak poštovanja prema žrtvama pucnjave u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu.

Zastave će biti spuštene na pola koplja do 28. svibnja, kaže se u priopćenju.

Otkazani su svi programi nakon škole i događaji te sve aktivnosti u okrugu.

Pucnjave na javnim mjestima gotovo su svakodnevne u Sjedinjenim Državama i oružano nasilje je u porastu u velikim gradovima poput New Yorka, Chicaga, Miamija i San Francisca, napose nakon pandemije 2020.

Sredinom svibnja Ameriku je potresao rasistički napad vatrenim oružjem u kojemu je ubijeno 10 crnaca u trgovini u Buffalu, u saveznoj državi New Yorku.