Tanzanijski predsjednik John Magufuli pozvao je međunarodne kreditore da oproste dugove afričkim državama kako bi ta sredstva mogle iskoristiti za borbu protiv koronavirusa, piše Hina.

Tanzanija zasad ima potvrđena 284 slučajeva zaraze. Vlasti pozivaju državljane da održavaju osobnu higijenu kako bi se usporilo širenje, a Magufuli je dosad odbijao staviti najvažniji grad Dar es Salaam u karantenu.

„Gospodarski kapacitet afričkih država nije isti kao kod razvijenih zemalja“, rekao je tanzanijski predsjednik. Izdvojio je Svjetsku banku koja nudi nove kredite afričkim državama kako bi se bolje borile protiv koronavirusa. „Umjesto da nude nove pozajmice, trebali bi opraštati dugove“, smatra Magufuli.

Tanzanija mjesečno na servisiranje dugova izdvaja oko 303 milijuna dolara, od čega nešto više od četvrtine ide Svjetskoj banci. Čelnik te afričke države ističe i kako bi zatvaranje Dar es Salaama iznimno štetilo tanzanijskom gospodarstvu.

„Dar es Salaam je lučki grad. Zbog toga moramo nastaviti s ozbiljnim preventivnim mjerama kako ga ne bi morali staviti u karantenu“, zaključio je Magufuli.