Kroz tri večeri, od 3. do 5. ožujka, tisuće vjernika iz Hercegovine i južnih dijelova Hrvatske sudjelovalo je na Kočerinu na duhovnom seminaru koji se odvijao pod naslovom „Brak, obitelj, mladi i spolnost pred izazovom vremena“.

Voditelj seminara je bio dr. fra Mario Knezović, kočerinski župnik. „I sami primjećujete kako se vrši svojevrsni društveni i državni udar na brak, obitelj, mlade i zdrav spolni život“, naglasio je predavač. Kroz tri večeri fra Mario je posebno istaknuo teze kako očuvati brak u skladu, koje su uloge muškarca i žene, kako vratiti obiteljsko zajedništvo i izliječiti obiteljske rane i sukobe.

Govoreći o profilima i razlikama, te sličnostima muškarca i žene predavač je naglasio kako muškarci najčešće svoj identitet i uspjeh pronalaze u učinkovitosti.

„U stresnim situacijama, muškarci nerado traže pomoć žene, već se povlače u puževu kućicu samodostatnosti ili u sportu, novinama i televiziji traže razonodu/utjehu. Suočeni s problemima, izbjegavaju brojne rasprave i otvaranje kriznih tema“, istaknuo je fra Mario.

S druge ženski pojam samosvijesti i samoostvarenja polazi od uvjerenja kako su međuljudski odnosi kudikamo važniji nego posao i tehnička dostignuća. Za njih je, kako se čulo, važno da nekome pripadaju i otklone strah da će biti zanemarene i zapostavljene.

Druge večeri voditelj duhovne obnove je govorio o modelima i načinim komunikacije u braku, obitelji, te odnosa mladih i roditelja. Ističući važnost dvosmjerne komunikacije, te neizostavnoga vremena, povjerenja i iskrenosti u dijalogu, fra Mario je kazao da je „komunikacija poput uzvodnoga plivanja, teška, ali moguća, jer ukoliko stanete nazadujete“. Naglasivši kako je u komunikaciji važna mudrost prve rečenice koja treba biti pozitivno intonirana, istaknuto je da put do srca dolazi po komunikaciji koja je poput procesa cirkulacije krvi kroz srce.

Treće večeri, kad je program završio euharistijskim klanjanjem, fra Mario je govorio o spolnom životu mladih, predbračnoj čistoći, vjernosti u braku i preljubu. Citirajući Franklina koji je kazao „tamo gdje je brak bez ljubavi, bit će ljubavi bez braka“, predavač je jasno naglasio da je preljub potajni razvod.

Govoreći o važnosti predbračne čistoće čulo se koji su razlozi zbog koji je važno živjeti predbračnu suzdržanost. „Dragi mladi, iskrena ljubav će vas u vijek dovesti do seksa, ali vas seks nikada neće dovesti do iskrene ljubavi“ zato ne žurite u spolne odnose koji će vam puno više odnijeti, a osim grižnje savjesti, ništa vam neće dati, zaključio je fra Mario.

Tijekom tri večeri seminar je pohodilo oko četiri tisuće vjernika, a pjevanjem su susrete obogatili Jelena i Marija Sesar, Roland i Ivan Musa, te Frama s Kočerina. Cijeli program je završio Euharistijskim klanjanjem.

Hercegovina.info