Donji dom talijanskog parlamenta u srijedu je usvojio prijedlog kojim poziva vladu da službeno prizna genocid nad Armencima.

Prijedlog je usvojen s 382 glasa za, a nitko nije bio protiv te su samo 43 zastupnika bila suzdržana, i to iz oporbene konzervativne stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Nakon usvajanja prijedloga, zastupnici su zapljeskali.

Vlada, koja nije zauzela pozicija po pitanju prijedloga, trebala bi prihvatiti prijedlog parlamenta, ali nema zakonsku obvezu.

U ponedjeljak je Turska pozvala talijanskog veleposlanika u Ankari kako bi izrazila "žaljenje" zbog prijedloga i zatražila objašnjenje talijanske pozicije, navodi ANSA pozivajući se na diplomatske izvore.

Turska odlučno odbacuje korištenje termina genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubijanja do 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu, koje je Turska naslijedila kao država.

Ankara kaže da je između 300 i 500 tisuća Armenaca poginulo i tvrdi da je to većinom rezultat nemira tijekom Prvog svjetskog rata te da ti događaji ne mogu biti nazvani genocidom.

Nekoliko parlamenata, uključujući francuski i njemački, službeno je genocidom nazvalo masovna ubijanja Armenaca 1915./1916.

Papa Franjo je 2015. na misi u Bazilici svetoga Petra govorio o armenskom genocidu kao "prvom genocidu 20. stoljeća", prenosi Hina.