Liječnici u Lombardiji, talijanskoj regiji koja je najteže pogođena epidemijom koronavirusa, kritiziraju lokalne dužnosnike zbog njihova pristupa krizi i poručuju da bi njihove pogreške trebale biti pouka za sve.

Velika smrtnost

U Italiji je od novog koronavirusa umrlo više od 16.500 ljudi, najviše na svijetu, a na Lombardiju otpada 55 posto žrtava. Regija ima i 39 posto potvrđeno zaraženih od ukupno 132.547.

Izrazito velika smrtnost u Lombardiji, najbogatijoj talijanskoj regiji, izaziva čuđenje, a lokalni dužnosnici sugeriraju da bi ulogu u tome mogli imati velika gustoća stanovništva u urbanim područjima i velika populacija starijih ljudi.

No, u pismu koje su potpisali vodeći liječnici, uključujući čelnike 11 provincijskih zdravstvenih vlasti u Lombardiji, sugerira se da su propusti u lokalnom zdravstvenom sustavu pridonijeli toj najvećoj krizi koju je Italija doživjela od Drugog svjetskog rata.

Među propustima na koje upozoravaju navodi se tako nedovoljno zaštitne odjeće za zdravstvene djelatnike, što redovito izaziva nezadovoljstvo od samoga početka zaraze 21. veljače.

„To je utjecalo na smrt mnogih kolega, na obolijevanje mnogih od njih i na vjerojatno i nenamjerno širenje zaraze, posebice u ranim fazama epidemije”, ističe se u pismu, objavljenom na internetskoj stranici nacionalne federacije liječnika, kirurga i ortodonata.

Lombardski dužnosnici optužbe još nisu komentirali.

Liječnici izražavaju žaljenje zbog „izostanka strategija” u borbi protiv krize, manjka pouzdanih podataka i ograničenog testiranja dok se virus širio.

Zbog toga se „jako podcijenilo broj pacijenata i, u manjoj mjeri, broj umrlih”, smatraju.

Dok je susjedna regija Veneto provodila opsežna testiranja u poznatom žarištu koronavirusa, Lombardija je testirala samo teško bolesne ljude koji su stizali na liječenje u bolnicu, objašnjavajući da nema kapacitete za šire testiranje.

Domovi za umirovljenike

U pismu se posebice kritizira upravljanje domovima za umirovljenike, u kojima su stotine ljudi umrle a da nisu bile testirane.

Liječnici ističu da je samo u pokrajini Bergamo umrlo 600 od 6000 umirovljenika smještenih u domovima.

Talijansko ministarstvo zdravlja objavilo je u utorak da će poslati inspektore u najveći dom za umirovljenike u Milanu, Pio Albergo Trivulzio, gdje je od ožujka umrlo više od 100 ljudi.

Fotografija devet tijela u mrtvačnici tog doma objavljena je u utorak na naslovnici La Repubblice, dok druga prikazuje njegovu kapelicu punu lijesova.

Glavni dužnosnik za zdravstvo Lombardije, Giulio Gallera, odbacio je tvrdnje medija da je regija dopustila bolnicama da šalju zaražene pacijente u lokalne domove za umirovljenike bez primjerene zaštite kako bi se oslobodilo prijeko potrebna mjesta na prepunim bolničkim odjelima.

„Uvijek smo u krizi postupali za dobrobit sviju i nećemo dopustiti nikome da kleveće ozbiljan, rigorozan posao koji provodimo”, istaknuo je na Facebooku, ne spominjući izravno liječničko pismo.

Talijanski zdravstveni sustav je decentraliziran i regije imaju kontrolu nad novcem koji dobivaju bolnice na njihovu teritoriju.

Lombardija je stavila fokus na razvoj dvojne, privatno-javne mreže visokoučinkovitih bolnica, ali kritičari upozoravaju da je to učinjeno nauštrb primarne zdravstvene zaštite.

„Javno zdravlje i primarna medicina zanemaruju se i slabe u našoj regiji već godinama”, upozoravaju liječnici.

„Bit će teško oporaviti se od ove situacije u ovome trenutku”, dodaju, ističući da bi za početak regija trebala početi provoditi masovna testiranja zdravstvenih djelatnika, prenosi Hina.