Stanovnici sjevernog talijanskog grada Casalpusterlunga polako se navikavaju na mjere izolacije uvedene u gradovima poput njihova, koji su središta širenja koronavirusa.

Ondje prva linije borbe protiv virusa sasvim običan kružni tok usred ravnice. Dvije ceste koje vode do njega blokirala su policijska vozila. Policajac nema masku, ali automatski pokriva lice šalom približavajući se vozačima.

Poslije te točke je "crvena zona", gdje su identificirani centri zaraze. Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije u nastojanju da stavi bolest pod kontrolu.

Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje. U teoriji, gotovo sva vozilima zabranjen je ulaz u "crvenu zonu", osim policiji, liječnicima i kamiona s nužnim potrepštinama.

Isto vrijedi i za one koji žele otići, iako je AFP vidio neka vozila i bicikliste koji su bili pušteni kroz blokadu.

"Oni ne žive ovdje, samo su u prolazu", objasnio je jedan vojnik, priznajući da postoji određena fleksibilnost u provedbi karantene.

No mnogi vozači i kamiondžije bili su vraćeni i to nisu dobro primili.

"Kamo bih trebao ići, što da radim?", pitao se jedan i povikao: "Zemlja idiota!".

Vojnik ipak ističe da "mještani općenito dobro surađuju".

Strah pod kontrolom

Italija je od petka zabilježila sedam smrtnih slučajeva i više od 200 slučajeva zaraze. U Lombardiji, čiji je glavni grad Milano, vlasti su zatvorile škole na tjedan dana i otkazale sva kulturna i sportska događanja.

Ali na rubovima crvene zone širenje straha za sada je pod kontrolom.

"Ako nas počne biti strah, što će se dogoditi?", pita se uz osmijeh Gianluca Bragalini, koji radi za tvrtku za vodoopskrbu i priprema se otići u crvenu zonu s još desetak kolega.

"Moramo osigurati da javne usluge nastave funkcionirati", rekao je, dodajući: "Možete li zamisliti što bi se dogodilo kada bi počelo nestajati pitke vode?"

Istodobno, neki traže četveronožne stanovnike u karanteni.

Angela Grechi, iz mjesnog udruženja za zaštitu mačaka, stigla je pješice do kružnog toka u pokušaju da dostavi hranu za 80 mačaka u Somagliji, jednom od gradova u crvenoj zoni. Priznaje da se može činiti "blesavo" brinuti se za mačke, ali i napominje da one ostaju bez hrane.

"Nadala sam se da ću dostaviti hranu ovdje, ali treba vam dozvola lokalne prefekture", kazala je razočarano.

"Apsurdna situacija"

Nekoliko kilometara dalje nalazi se drugi kružni tok, druga kontrolna točka.

Ponovno je ozračje mirno, ali uz poneke uznemirujuće scene, poput vozila hitne pomoći koje juri u crvenu zonu s vozačem odjevenim u zaštitno odijelo i s maskom na licu.

Stefano Medaglia, 32-godišnji stolar, prilazi kružnom toku pješice, zajedno sa suprugom i djetetom u kolicima.

"Držimo se dalje od drugih ljudi, poduzimamo mjere opreza", rekao je Medaglia, podrijetlom iz Bertonica, jednog od gradova pod karantenom.

"Ovdje je mirno, nema panike. Ali situacija je čudna, apsurdna", rekao je i dodao da se boji za obiteljski posao u Somagliji.

"Došao sam pitati policajce smije li se kretati unutar crvene zone iz jednog grada u drugi", objasnio je.

Morao se pomiriti s nejasnim odgovorom.

Pravila koja određuju koja vozila smiju ući ni ovdje nisu posve jasna.

"Sve dok ostanu na glavnim cestama, to je u redu, samo moraju izbjegavati ulaziti u sela na manjim cestama", objasnio je policajac.

Ali kako mogu pratiti tko ide kamo? Odgovorio je slijeganjem ramena, prenosi Hina.