Italija je stavila Vatikan na svoju "bijelu" listu država čije financijske institucije surađuju s Rimom, okončavši višegodišnje nepovjerenje i dajući vjetar u leđa naporima pape Franje da očisti bankarski sektor Svete Stolice.

Na listi su zemlje s kojima Italija ima potpisane sporazume o razmjeni financijskih i poreznih podataka, poput ostalih članica EU-a.

Sumnjive financijske aktivnosti?

Vatikan je suverena država usred Rima u čije je financijske aktivnosti središnja talijanska banka godinama gledala sa sumnjom.

Banka i vatikanski Ured za financijske informacije (AIF) potpisali su u srpnju prošle godine sporazum o suradnji koji omogućava nadzor financijskih transakcija između entiteta u italiji i Vatikana.

Pet godina reformi

Uključenje Svete Stolice na listu uslijedilo je nakon više od pet godina reformi koje je počeo bivši papa Benedikt XVI. a pojačao ih je papa Franjo, kako bi Vatikan počeo poslovati po međunarodnim standardima koji jamče transparentnost i borbu protiv pranja novca.

Financijske organizacije dugo su kritizirale Vatikan da služi kao porezna oaza za Talijane s dobrom vezama u Vatikanu, tako što im je dopuštao da imaju račune u vatikanskoj banci, poznatoj kao Institut za religijske poslove (IOR).