Talijanska policija uoči uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka koju u srijedu na Olimpicu igraju Roma i Liverpool sprema najveću policijsku akciju u novijoj povijesti grada.

U talijanskoj metropoli očekuje se oko 3500 gostujućih navijača, a policija ima informacije da Romini huligani planiraju velike napade na Engleze. U šturoj suradnji s Liverpoolom, rimska policija objavila je mjesta u gradu na kojima će se Englezi moći sigurno kretati, dok onima koji se odvoje od grupe i sami hodaju gradom "ne može jamčiti sigurnost".

Na ulicama grada bit će raspoređeno 2000 policajaca, što je najviše otkad se u Rimu igraju utakmice visokog rizika, a Liverpoolovi navijači su izričito upozoreni da ne vješaju zastave i transparente na gradske spomenike i fontane jer bi to moglo isprovocirati domaće navijače.

Tenzije su vrlo visoke nakon što je skupina od 200-tinjak Rominih najžešćih huligana potpuno neopaženo uoči prve utakmice došla ispred Anfielda i napala Engleze od kojih je jedan završio u bolnici te je i dalje u kritičnom stanju. Napadači su uhićeni, a riječ je o 20-godišnjem studentu i 29-godišnjem apotekaru.

Talijani su napali Liverpoolove navijače noževima, čekićima i remenjem i pravo je čudo da još netko nije teže stradao.

Prema nekim neprovjerenim informacijama, Rimljani se navodno na ovaj način žele osvetiti Liverpoolu za poraz u finalu Kupa prvaka 1984. godine. Roma je imala priliku na svojem Olimpicu osvojiti naslov. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a Englezi su na kraju slavili 4:2 na penale.

Na utakmicu je doputovalo oko 15.000 Liverpoolovih navijača koji su prije i poslije utakmice bili meta brutalnih napada talijanskih huligana. Englezi su, osobito nakon utakmice, bili izbodeni, pretučeni i spaljeni bakljama. Najveći incident dogodio se nakon utakmice kad je talijanska policija, navodno svjesna opasnosti, Liverpoolove navijače sa stadiona odvela kroz jedan tunel u kojem su ih zaskočili Talijani i napali ih svime što im je došlo pod ruke.

Slični neredi se u srijedu, nasreću, ne očekuju.