Skupina teško naoružanih talibana upala je u vojnu školu u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana i uzela stotine učenika i njihovih profesora za taoce, objavila je policija. U napadu su tri osobe ubijene a deseci ranjeni, prenose agencije. Školu, u kojoj je oko 500 učenika i profesora okružile su pakistanske snage sigurnosti - u tijeku protuteroristička operacija kako bi se spasili taoci.

Očevici navode da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja i dvije snažne eksplozije, te da se iznad zgrade nadvija gust dim. Najmanje 25 učenika je ranjeno, a troje je umrlo od ozljeda, potvrđeno je iz gradske bolnice u koju su učenici dovezeni vozilima hitne pomoći. Sve žrtve su tinejdžeri.

Otmicu su potvrdili i talibani. 'Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole', rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani. Tvrdi kako se radi o odmazdi za napade pakistanske vojske na njihove položaje u plemenskim područjima na sjeverozapadu zemlje. (hrt)