Župna dvorana na Grčacu u općini Prozor-Rama je od same izgradnje postala uz crkvu mjesto okupljanja, kulturnih događaja i druženje. Mladi glumci iz župe nekoliko puta godišnje pripreme zanimljive kazališne komade

Na Uskrs, 09. travnja ove godine, ovaj put mladi glumci su izveli komad “Marija Magdalena” uz režijsku organizaciju prof. Milana Topića.

Ova biblijska priča govori o javnoj bludnici i grešnici, Mariji iz Magdale. Ona koja je noći i noći provela s pijanim muškarcima, ona koja je istinski patila i mrzila, ona koju je jedino Isus mogao razumjeti i koju je jedino on mogao ozdraviti od mržnje i prezira.

Bit i pouka cijele priče, ispričane kroz lik Marije Magdalene, jest ono što nam često ponajviše nedostaje – sposobnost i spremnost na praštanje. Marija Magdalena je, znamo iz Biblije, grešnica, bludnica, koja nalazi snage za „prevrat“ u vlastitom srcu. Žudi za oprostom ljudi, ali ne nailazi na njihovo razumijevanje nego je žele kamenovati, no Isus je poznatom rečenicom: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen“, spašava od toga-kazali su framaši.

Uloge su ponijeli:

Marija Magdalena (pripovjedač): Valentina Šimunović
Marija Magdalena: Lorena Šimunović
Ilija: Ivan Džankić
Rebeka: Magdalena Topić
Saloma: Mateja Topić
Barbara: Karla Džalto
Isus: Mateo Pavlović
Šimun: Jakov Topić
Seljak: David Pavlović
Ilijin prijatelj: Ante Pušić
Prodavačica:Lana Pušić
Žene: Lorena Džalto, Ana Bilić, Iva Vladić
Djeca: Elena Vladić, Maja Vladić, Josip Pavlović, Lana Vladić

Foto: Gabriel Bilić
Tekst: Frama Gračac