Tajvan je pozvao Kinu da "poštuje rezultate predsjedničkih izbora" na kojima je dan ranije pobijedio Lai Ching-te i obećava da će se braniti od prijetnji za ponovnim ujedinjenjem. "Ministarstvo vanjskih poslova poziva vlasti u Pekingu da poštuju rezultate izbora, suoče se sa stvarnošću i odustanu od represije na Tajvan", navodi se u priopćenju tajvanskog ministarstva.

Tvrdeći da je primilo čestitke od "više od 50 zemalja uključujući 12 diplomatskih saveznika", ministarstvo je osudilo "apsurdne i pogrešne komentare" kineskih vlasti. Istovremeno je kinesko veleposlanstvo u Japanu izrazilo "odlučno protivljenje" izjavi japanske ministrice vanjskih poslova Yoko Kamikawe kojom je čestitala novoizabranom predsjedniku Tajvana Laiju Ching-teju.

Kina oštro odgovorila Japanu

U izjavi objavljenoj na web stranici japanskog ministarstva vanjskih poslova jučer, nakon što su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora u Tajvanu, Kamikawa je čestitao Laiju na pobjedi, nazivajući samoupravni otok na koji Peking polaže pravo "iznimno ključnim partnerom i važnim prijateljem". "

Kao odgovor, kinesko veleposlanstvo u Japanu, bez spominjanja Laija ili priznavanja njegove pobjede, opisalo je Kamikawine komentare kao "ozbiljno miješanje u unutarnje stvari Kine", navodi se u izjavi objavljenoj na službenom računu veleposlanstva na WeChatu.

Ranije danas glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je objavio na mreži X da "kakve god bile promjene koje su se dogodile na Tajvanu, temeljna činjenica da je samo jedna Kina na svijetu i da je Tajvan dio te Kine neće se promijeniti".

"Ovo glasovanje neće spriječiti neizbježni trend ponovnog ujedinjenja s Kinom"

Od jučer navečer, Kina, koja Tajvan smatra jednom od svojih pokrajina koju treba ponovno ujediniti silom ako bude potrebno, potvrdila je da ovo glasovanje "neće spriječiti neizbježni trend ponovnog ujedinjenja s Kinom".

"Mi ćemo se čvrsto suprotstaviti separatističkim aktivnostima usmjerenim na neovisnost Tajvana, kao i stranom uplitanju", upozorio je Chen Binhua, glasnogovornik kineskog ureda za odnose s Tajvanom.

Lai Ching-te (64) je pobijedio na predsjedničkim izborima u jednom krugu s 40,1 posto glasova. Dužnost će preuzeti 20. svibnja, zajedno sa svojom potpredsjednicom Hsia Bi-khim, bivšom predstavnicom Taipeija u Washingtonu.

Dolazeći iz Demokratske progresivne stranke (DPP) poput predsjednice u odlasku Tsai Ing-wen - koja se nije mogla ponovno kandidirati nakon dva mandata - Lai Ching-te je obećao "zaštititi Tajvan od stalnih prijetnji i zastrašivanja Kine".