Tajvan je pogodio potres magnitude 7.4 stupnja, najjači u posljednjih 25 godina. Više zgrada je srušeno. Najmanje je četvero mrtvih, a ima i zarobljenih.

Televizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba.

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih tsunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove. Filipinska seizmološka agencija je također izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren. U međuvremenu su upozorenja za tsunami obustavljena.
 


Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje a brzi željeznički vlakovi su zaustavljeni.

Južni tajvanski znanstveni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da tvrtke posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.