Visoke razine T-stanica, koje se razviju nakon izlaganja koronavirusu koji izaziva običnu prehladu, mogu pružiti zaštitu od covida-19, pokazala je studija Imperial College London objavljena u ponedjeljak, koja bi mogla otvoriti nove putove za cjepiva druge generacije, prenijela je Hina.

Imunitet protiv covida-19 je složen i vjeruje se da, iako postoje dokazi o smanjenju razine antitijela šest mjeseci nakon cijepljenja, T-stanice također igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite od virusa.

Studijom, koja je započela u rujnu 2020., proučavane su razine T-stanica koje su rezultat prethodne obične prehlade kod 52 kontakta u kućanstvu s pozitivnim slučajevima covida-19 ubrzo nakon izlaganja ispitanika tom virusu, kako bi se vidjelo jesu li razvili infekciju. Utvrđeno je da su 26 osoba, koje nisu razvile infekciju, imale značajno višu razinu tih T-stanica u odnosu na ljude koji su se zarazili.

Imperial nije rekao koliko će trajati ta zaštita koju pružaju T-stanice.

“Otkrili smo da visoke razine već postojećih T stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput prehlade, mogu zaštititi od infekcije covida-19”, rekla je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Autori studije, objavljene u Nature Communications, rekli su da bi unutarnji proteini virusa SARS-CoV-2 koji su meta T-stanica mogli ponuditi alternativni put za proizvođače cjepiva.

Trenutna cjepiva protiv koronavirusa koji izaziva covid-19 ciljaju na šiljasti protein, koji redovito mutira, stvarajući varijante kao što je omikron koje smanjuju učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije.

"Nasuprot tome, unutarnji proteini na koje ciljaju zaštitne T-stanice koje smo identificirali mnogo manje mutiraju", rekao je profesor Ajit Lalvani, koautor studije.

"Posljedično, oni se mnogo manje mijenjaju od jedne do druge varijante virusa SARS-CoV-2, uključujući omikron. Nova cjepiva koja ciljaju te unutarnje proteine stoga bi razvila sveobuhvatne odgovore zaštitnih T-stanica koji bi trebali štititi od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2."