Više od 140 svjetskih čelnika uputit će se u Ujedinjene narode sljedeći tjedan u vrijeme bezbrojnih kriza, a glavna uloga ukrajinskog čelnika mogla bi naglasiti rastuću globalnu fragmentaciju, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se prije godinu dana virtualno obratio Općoj skupštini UN-a, ove će se godine uživo priključiti svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak na otvaranju Opće skupštine UN-a.

Zelenski nastoji prikupiti podršku protiv krvave ruske invazije. No, dok su se zapadne sile okupile iza Ukrajine, rat je ukazao na duboke podjele, pri čemu neke zemlje u razvoju nevoljko gledaju na isporučivanje milijardi dolara Kijevu, usprkos tome što rat utječe na siromašne povećavajući cijene hrane.

Zelenski će vjerojatno sudjelovati na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započet će tjedan u ponedjeljak samitom o razvoju, nadajući se da će zadržati fokus na ispunjavanju nedostižnih ciljeva za pomoć najpotrebitijim zemljama.

"Okupit ćemo se u vrijeme kada se čovječanstvo suočava s ogromnim izazovima - od pogoršanja klimatskih uvjeta do eskalirajućih sukoba, globalne krize životnih troškova, rastućih nejednakosti i dramatičnih tehnoloških poremećaja", rekao je Guterres.

"Ljudi od svojih vođa traže izlaz iz ove zbrke. Ipak, suočeni sa svim tim, geopolitičke podjele potkopavaju našu sposobnost da odgovorimo. Nastaje multipolarni svijet. Multipolarnost može biti čimbenik ravnoteže. No, također može dovesti do eskalacije napetosti, fragmentacije i pogoršanja", naglasio je glavni tajnik UN-a.

Očekuje se da će Zelenski u srijedu prisustvovati posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini, čime se otvara mogućnost dramatičnog sukoba s Rusijom, stalnom članicom s pravom veta. Dan kasnije, Zelenski će se uputiti u Washington na razgovore u Bijeloj kući i na Kapitolu.

"Postoji sve veći jaz"

​Unatoč glavnoj ulozi, Zelenski "mora biti oprezan", rekao je Richard Gowan, stručnjak za Ujedinjene narode pri International Crisis Group. "Ako bude previše tvrdokoran, on bi ovu priliku zapravo mogao pretvoriti u malu diplomatsku krizu", rekao je.

Ogromna većina zemalja glasala je za osudu ruske invazije pokrenute u veljači 2022. Ipak, čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve "jasno su naglasili kako vjeruju da je sada vrijeme za diplomaciju i možda ćemo vidjeti dosta trvenja između Ukrajinaca i zemalja 'globalnog juga'", rekao je Gowan.

Visoki europski diplomat rekao je da rat "krade političku i gospodarsku pozornost" drugim hitnim problemima kao što su nesigurnost hrane, klimatska kriza, nejednakosti i pristup financiranju. "Postoji sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta. Pripreme za ovaj tjedan također osiguravaju da se taj jaz ne povećava", rekao je anonimno taj diplomat.

Na samitu u ponedjeljak, vlade će raspravljati o ciljevima održivog razvoja kojih je 17, a UN želi da ih se ispuni do 2030. Jedna od točaka je i iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva. Izvješće UN-a upozorilo je da je ugroženo ispunjavanje ciljeva jer pandemija covida-19, kao i veliki dugovi, usporavaju napore u većem dijelu svijeta u razvoju.

Biden će se sastati s Netanyahuom

Dok će većina pozornosti biti posvećena Ukrajini na Općoj skupštini UN-a, intenzivna diplomacija se također očekuje o Haitiju. Očekuju se razgovori o slanju međunarodnih snaga u siromašnu zemlju pogođenu nasiljem bandi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također će biti nazočan u trenutku dok Teheran dovršava dogovor o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, ali ne očekuju se razgovori između klerikalnog vladara i Bidena. Biden će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali ne u Bijeloj kući.

Dok je Biden pokušavao izbjeći veće sukobe s Netanyahuom, pokazao je frustraciju krajnje desnom vladom u savezničkoj zemlji, između ostalog zbog kontroverzne pravosudne reforme i gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Biden će biti jedini čelnik stalne članice Vijeća sigurnosti koji će prisustvovati Općoj skupštini UN-a ove godine. Guterres umanjuje važnost te činjenice. "Ovo nije sajam taštine", rekao je.