Više od 1.000 poznatih profesora i stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju, među kojima su britanski fizičar Stephen Hawking, tehnolog Elon Musk i filozof Noam Chomsky, potpisalo je pismo kojim pozivaju na zabranu autonomnog oružja, poznatijeg kao "roboti ubojice".

Među potpisnicima pisma se nalazi i jedan od osnivača kompanije Apple Steve Wozniak i stotine drugih istraživača sa najpoznatijih svjetskih sveučilišta. Pismo koje je sastavio Institut "Budućnost života", grupa koja radi na prevazilaženju najvećih rizika za čovječanstvo, upozorava na opasnosti od "vojne upotrebe oružja sa umjetnom inteligencijom".

Poznati intelektualci današnjice se pribojavaju da bi se uskoro roboti mogli početi koristiti i u ratovima. Iz Instituta napominju kako vide veliki potencijal u vještačkoj umjetnoj za korist cijelog čovječanstva ali da to, kako navode, ne važi za razvoj robotskog oružja.

Iako takvo oružje još uvijek ne postoji, tehnologija je toliko uznapredovala posljednjih desetljeća da se o njemu već raspravljalo i u Ujedinjenim narodima (UN).