Na većini svjetskih burzi cijene dionica prošloga su tjedna porasle, zahvaljujući porukama američkog Feda da će biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, ali i optimizmu nakon završetka još jednog kruga trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 25.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1,6 posto, na 2.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 7.263 boda.

Fed će biti strpljiv

Snažan skok cijena dionica ponajviše se zahvaljuje odluci čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, da kamatne stope ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo.

Još su poticajnije na tržište utjecale njihove poruke da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta gospodarstva i zapošljavanja najizgledniji scenarij daljnjeg razvoja situacije.

Fed polagano podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova i još je nedavno poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Powell: Svjesni smo nesigurnosti

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Feda predsjednik središnje banke Jerome Powell nije sasvim isključio mogućnost povećanja kamata u ovoj godini, no kazao je da Fed ima vremena za čekanje.

„Svjesni smo nesigurnosti”, kazao je Powell, osvrnuvši se na usporavanje rasta gospodarstava u Kini i Europi, blokadu rada dijela američkih državnih službi i mogućnost Brexita bez dogovora.

No na pitanje novinara znači li to da je ciklus povećanja kamata završen, Powell je odgovorio: "Duljina tog razdoblja strpljivosti sasvim će ovisiti o budućim gospodarskim podacima i njihovom utjecaju na gospodarske izglede.”

Uz to, Fed je poručio i da će tempo smanjenja njegovih bilanci, nagomilanih zbog poticajnih monetarnih mjera tijekom financijske krize i nakon nje, ovisiti o razvoju ekonomske i financijske situacije.

„U Fedovom priopćenju tržišta su dobila ono čemu su se nadala, uključujući to da će Fed biti strpljiv po pitanju kamata i da će biti fleksibilniji u smanjenju njegovih bilanci”, kaže Mohamed El-Erian, ekonomski savjetnik u Allianzu.

Optimizam u vezi trgovinskih pregovora

Pozitivno su na tržišta utjecale i optimistične poruke nakon što je u četvrtak u Washingtonu završen još jedan krug trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako mu je kineski predsjednik Xi Jinping u pismu poručio kako se nada da će se dvije strane naći na pola puta i postići dogovor do roka 1. ožujka.

Trump je poručio i da će se uskoro sastati sa Xi Jinpingom kako bi pokušali postići opsežan trgovinski dogovor nakon što su američki pregovarači poručili da su razgovori značajno napredovali.

I kineska delegacija poručila je da je u razgovorima postignut značajan napredak, no detalji se tek očekuju.

Ipak, mnogi su analitičari i dalje skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva

Veći rast burzovnih indeksa ograničavaju pak loši gospodarski pokazatelji iz Kine. Prošloga se tjedna zaredao niz podataka koji pokazuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i dalje usporava, unatoč nizu poticajnih mjera kineskih vlasti.

Ulagači su oprezi, posebice na europskim burzama, i zbog neizvjesnosti u vezi s Brexitom.

Unatoč tome, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,1 posto, na 7.020 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 5.019 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak 0,9 posto, na 11.180 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 20.788 bodova.