Odbor direktora Svjetske banke odobrio je IBRD kredit u iznosu od 50 milijuna eura za Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini radi povećanja formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a koji će početi s mladima koji traže prvi posao.

Iz Svjetske banke navode kako među nezaposlenima u BiH, više od 80% traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

Ističu kako je osobito teško naći prvi posao u formalnom sektoru: 67% mladih je bez posla, u odnosu na ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 28%.   

Šefica ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova izjavila je kako će ovaj projekt dati izravni doprinos otvaranju radnih mjesta putem pružanja financijskih poticaja za formalno zapošljavanje u privatnom sektoru, počevši s mladima koji traže prvi posao.

Projekt ima dvije komponente.

Prva, promocija zapošljavanja, pomoći će vladama Federacije BiH i Republike Srpske da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru za izabranu ciljnu grupu osoba koje traže posao (mladi, nezaposleni s niskim vještinama, dugoročno nezaposleni, stariji od 40 godina, žene i druge grupe u nepovoljnom položaju). Programi za koje će biti pružena podrška uključuju subvencioniranje plaće, obuku uz rad, samozapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

Druga komponenta, sustavi upravljanja, monitoring i komunikacija će osigurati financiranje za jačanje sustava upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike.

Bit će financirano jačanje IT sustava radi: omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija; pružanja online usluga; monitoringa usluga koje se nude  nezaposlenima i poslodavcima; uvođenja monitoringa učinka zavoda za zapošljavanje, i monitoringa i objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada, priopćeno je iz Svjetske banke.