Safet Sarajlić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), kazao je da je sa četiri suborca zatvoren u Vatrogasni dom u Prozoru, nakon što su ih zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U Vatrogasnom domu, gdje je krajem ožujka 1993. godine proveo oko 24 sata, svjedoka je, kako je rekao, Marić udarao bejzbol palicom, nogama i rukama.

“Šest-sedam puta sam vođen na ispitivanje i šest-sedam puta sam dobio batine”, kazao je Sarajlić i dodao kako su ga tukle i druge osobe.

On je rekao da je Marić nosio crnu uniformu i crni šešir, te ga je prepoznao u sudnici.

“Kako ne mogu biti siguran. Ne može on ostariti da ga ja ne mogu prepoznati. Ima iste oči”, kazao je svjedok, te dodao da se radi o plavim očima.

Na fotografijama koje su mu predočene u istrazi, kako je ispričao, pokazao je na Marića. “Tužiteljica je rekla da sam u pravu”, dodao je on.

Sarajlić je kazao da su, između ostalih, premlaćivani Semir Hanić i Mustafa Mustafić, sa kojima je bio zarobljen, te u istom vremenu zatvoren u Vatrogasnom domu.

Prema optužnici, Nikola Marić zvani Nidžo je, kao bivši pripadnik HVO-a, od studenog 1992. do listopada 1993. na području Prozora učestvovao u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

“Nidžo je bio ubjedljivo najgora osoba u Vatrogasnom domu. Bio je bezveze lik, da sam ga ovako sreo, razbio bih ga kao bocu”, rekao je Semir Hanić, drugi svjedok Tužiteljstva BiH.

On je kazao kako ga je Nidžo, koji je nosio šešir i crnu uniformu, vezao za krevet, a zatim tukao bejzbol i policijskom palicom, te ručnim bacačem “od vrata do koljena”.

“Pa udarci... To je bilo ono da nikada u životu ne možete zaboraviti”, kazao je svjedok, koji u sudnici nije mogao prepoznati optuženog Marića.

On je rekao da je jednom tražio Nidžu kako bi ga ubio. Nakon ove izjave, optuženi Marić upitao je svjedoka treba li izmjestiti obitelj, na što je svjedok odgovorio: “Ne, niste vrijedni.”

Mustafa Mustafić, treći svjedok Tužiteljstva BiH, kazao je kako se u Vatrogasnom domu po udaranju isticao Nikola Nidžo.

“Tada sam zapamtio da su ga Nikola Nidžo zvali. Najviše sam udaran bejzbol palicom”, rekao je on, te dodao kako je Nidžo nosio šešir i crnu uniformu.

Suđenje se nastavlja 11. prosinca - piše Justice report.