Izraelska je vojska navela sigurnosne razloge da bi opravdala razodijevanje zarobljenih Palestinaca u Gazi, koje je nazvala Hamasovim borcima, što palestinski pokret negira, osuđujući izraelske "laži". Snimke i fotografije koje su postale virtualne putem društvenih mreža, a objavila ih je i izraelska televizija, prikazuju muškarce gole do pojasa i odjevene samo u donje rublje kako sjede ili kleče na ulici uz stražu izraelskih vojnika.

Korisnici društvenih mreža osudili su "napade na dostojanstvo" zatvorenika koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom, a neki su među ljudima na fotografijama prepoznali svoje prijatelje i kolege, tvrdeći da se ne radi o pripadnicima Hamasa.

Izraelska vojska "uhićuje i ispituje" osumnjičenike u Pojasu Gaze, rekao je u nedjelju novinarima glasnogovornik Daniel Hagari. "Zatočenici za koje se utvrdi da ne sudjeluju u terorističkim aktivnostima puštaju se na slobodu. Sa zatočenicima se postupa u skladu s međunarodnim pravom", kazao je.

"Često osobe koje sumnjičimo za terorizam moraju skinuti odjeću da bismo ih pretražili i uvjerili se u to da nemaju oružje ili pojas s eksplozivom", pojasnio je.

Hagari je u subotu navečer rekao da su se u dvama Hamasovim uporištima borci "predali" te da su " predali i oružje i opremu".

U subotu se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj se iz mnoštva muškaraca u donjem rublju izdvaja jedan. Neki zarobljenici drže ruke u zraku, a čuvaju ih naoružani izraelski vojnici Palestinski islamistički pokret osudio je "laži" izraelske vojske, kazavši da su fotografije koje emitiraju izraelski mediji namještene.

"Junaci brigada al Kasama (oružanog ogranka Hamasa) se ne predaju, a laži izraelskih okupatora nikoga ne mogu zavarati", kazao je visoki Hamasov dužnosnik, Izzat al-Rishq. On tvrdi da je riječ o "nenaoružanim civilima iz Gaze, koji su uhićeni, a pokraj njih je stavljeno oružje". "Tvrdnje okupatora po kojima su to borci brigada al-Kasama lažne su", kazao je.