Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku.

“Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

“Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji i šire kako bi došlo do deeskalacije situacije”, rekla je von der Leyen.

Kina kritizira SAD

“Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani”, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.

Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje “kotla tenzija” u regiji.

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.

Strah od eskalacije

Svijet strahuje od moguće eskalacije sukoba. Ruski parlamentarac Vladimir Džabarov rekao je da bi konflikt mogao dovesti i do nuklearnog rata.

“Recipročni napadi SAD-a i Irana mogu dovesti do općeg rata u regiji. Ako Washington smatra da može postići svoje ciljeve, postoji opasnost i od nuklearnog rata”, rekao je zastupnik donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi AP.

Dodao je da bi se UN trebao uključiti u smirivanje situacije na Bliskom istoku.

Podsjetimo, američke zračne baze u Iraku napadnute su noćas balističkim projektilima. Dvije su baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon. Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil, javlja CNN.

Iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija. Državna televizija je navela da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja. Iranska agencija Fars objavila je snimku na kojoj se iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obraća većem broju ljudi i govori kako SAD može nauditi Iranu, ali da će sam sebi nauditi puno više.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 ‘američkih terorista’ i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Američki predsjednik je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i “pomno” prati situaciju, priopćila je u utorak navečer Bijela kuća.

“Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost”, rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.