Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je izjavio da potpuno uklanjanje nuklearnog oružja mora biti glavna zadaća ove međunarodne organizacije, javlja agencija Anadolija.

U obraćanju studentima Sveučilišta u Ženevi, Guterres je upozorio da je svijet na rubu katastrofe u kojoj bi, kako je rekao, čitavi gradovi mogli biti izbrisani s geografske karte. Tom prilikom je iznio svoj program rada na razoružanju, podsjećajući da u svijetu i dalje rastu troškovi za obranu.

"Kemijsko oružje se ponovo koristi, a pojavljuje se i novo oružje kojim upravlja umjetna inteligencija i autonomni sustavi", rekao je generalni tajnik UN-a. Naglasio je kako samo jedna velika greška cijeli svijet dijeli od strašne katastrofe.

"Zato je danas potpuno uklanjanje nuklearnog oružja naš prioritet. Oko 15.000 komada nuklearnog oružja leži u skladištima diljem svijeta. Stotine su spremne za lansiranje u nekoliko minuta", rekao je Guterres.

Na kraju je istaknuo da će UN poduzeti sve moguće korake da spriječi upotrebu oružja za masovno uništenje, posebno kemijskog. Izrazio je i duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik SAD-a Donald Trump otkazao sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Singapuru, koji se trebao održati 12. lipnja.