Švicarska razmišlja o hitnom proširenju sporazuma o slobodnom kretanju građana s EU, a koje se odnosi na Hrvatsku. Time bi se ukinule postojeće radne kvote i hrvatskim radnicima olakšao pristup švicarskom tržištu rada, piše Croexpress.eu.

Hrvatski državljani se trenutno vrlo teško zapošljavaju u Švicarskoj. Problem oko prava na slobodno kretanje hrvatskih radnika u Švicarskoj nastao je nakon što su Švicarci na referendumu 2014. odlučili otežati zapošljavanje građana EU koji žele raditi u Švicarskoj. Suočene s takvim rezultatom referenduma, švicarske vlasti u veljači ove godine odbile su proširiti svoj sporazum s EU o slobodnom kretanju radnika, odnosno, odbile su ga početi primjenjivati i na Hrvate. Europska komisija je stala u obranu Hrvatske i u obranu europskog prava na slobodu kretanja, pa je privremeno suspendirala pregovore o punom sudjelovanju Švicarske u europskim obrazovnim i istraživačkim programima Horizon 2020, vrijednima milijarde eura. Švicarsko Federalno vijeće nakon toga je priopćilo da će Hrvatima izdavati 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola. Europska komisija je pozdravila ovaj potez, ali nije ga smatrala dugoročnim rješenjem.

Kako piše Tagblatt, pozivajući se na izvore iz Berna, to se sada promijenilo. Federalna vlada navodno razmatra može li još ovog mjeseca potpisati proširenje sporazuma o slobodnom kretanju osoba s EU. Razlog tome je kako bi Švicarska mogla sudjelovati u projektu Horizon 2020 kao punopravna zemlja članica, umjesto kao 'treća država'.

Tagblatt navodi kako bi se, ukoliko Federalno vijeće donese odluku o potpisivanju sporatuma s EU, eventualni referendum o tome mogao održati 27. studenog. Za pokretanje referenduma potrebno je priložiti 50.000 potpisa, a Tagblatt navodi kako bi to mogla učiniti Kampanja za nezavisnu i neutralnu Švicarsku, organizacija koja je to činila i tijekom prijašnjih proširenja sporazuma o slobodnom kretanju osoba. No, to ne mora značiti da će to i učiniti.

Problem je i što Švicarci žele u proširenje ugovora uvrstiti sigurnosnu klauzulu kako bi mogli kontrolirati imigraciju iz Hrvatske. Tagblatt navodia kako će EU teško pristati na njihove uvjete kao zemlje nečlanice te kako je 'volja EU za kompromisom dosad bila vrlo ograničena'.

Portal Croatia.ch navodi kako Hrvatima u Švicarskoj nije nemoguće dobiti boravišnu ili radnu dozvolu, no kako su uvjeti za njihovo dobivanje izuzetno zahtjevni i složeni pa ih dobija vrlo mali broj osoba. Cjelokupan postupak traženja i dobivanja radne dozvole ide isključivo preko poslodavca. No brojni poslodavci taj proces, zbog njegove složenosti i nužnih novčanih izdataka, uglavnom izbjegavaju, ukoliko imaju druga rješenja.